Mia Čorak Slavenska – prestižno natjecanje plesača suvremenog plesa

58

Dvanaest godina zaredom Hrvatska glazbena mladež organizira prestižno natjecanje plesača suvremenog plesa Mia Čorak Slavenska koje se održava od 23. do 25. studenog 2018. godine u Centru za kulturu Trešnjevka u Zagrebu.

12. hrvatsko natjecanje plesača suvremenog plesa Mia Čorak Slavenska u suorganizaciji HGM-a i Centra za kulturu Trešnjevka najprestižnije je natjecanje mladih plesačica i plesača suvremenog plesa jer nosi ime po jednoj od najvećih i najnadarenijih plesnih umjetnica proizašlih iz hrvatskog naroda kako ju je u predstavio Slavko Batušić, poznati povjesničar umjetnosti, u Hrvatskoj enciklopediji i prvom imenu plesne umjetnosti i u Americi.

Mia Čorak Slavenska, rođena u Slavonskom Brodu 20. veljače 1916. godine, posvetila je svoj život plesu i baletnoj umjetnosti. Jedna je, ne samo najveća hrvatska balerina, nego i najznačajnije ime plesnih umjetnika 20. stoljeća. Njezin međunarodni uspjeh započeo je s osamnaest godina kad je potpisala ugovor za sezonu 1934/35. kao primabalerina HNK i bila prva hrvatska plesačica koja nosi taj naslov!

U Berlinu za trajanja Olimpijskih igara 1936. godine sudjeluje u tzv. Plesnoj olimpijadi i postiže do tada svoj najveći uspjeh osvajajući prvu nagradu! Time se za nju definitivno otvaraju sva svjetska vrata. U Parizu snima film Smrt labuda, kojim stiče kultni status.

U svojem najplodonosnijem vodi vlastitu trupu Slavenska Variante Ballet, nakon čega zajedno s partnerom Fredericom Franklinom pokreće Slavenska-Franklin Ballet. Gostuje na svim glavnim pozornicama svijeta, oduševljava publiku i dobiva najbolje kritike. Proslavila se ulogom Blanche u baletnoj verziji djela Tramvaj zvan čežnja po djelu Tennessee Williamsa koji je oduševljen njenom ulogom.

Njezina ljubav prema plesu živi i nakon njezine smrti kroz Fondaciju Slavenska Dance Preservation sa sjedištem u Los Angelesu koju vodi njena kćerka Maria Ramas, profesorica na UCLA sveučilištu. Maria Ramas na čelu Fondacije ustupa korištenje imena Mia Čorak Hrvatskoj glazbenoj mladeži kako bi se i dalje nastavila Mijina misija promicanja umjetnost, posebno plesne, među mladima i to u njenoj voljenoj domovini.

I ove godine HGM, krovna institucija u Hrvatskoj koja potiče širenje svijesti mladih o vrijednostima koje unosi umjetnost u njihov život, okuplja više od šezdeset mladih plesača iz cijele Hrvatske, od Požege, Osijeka preko Vukovara do Zagreba, Splita, Žrnovnice i Tenja.

Mlade umjetnike potiču voditelji projekta natjecanja, utjecajni plesni pedagozi i koreografi – Desa Virant i Dinko Bogdanić te Dubravka Dujmović Kušan, glavna tajnica HGM-a. Cijeli projekt, između ostalih, podržava Remus Dimache, solist baleta HNK iz Splita, i voditelj Radionice suvremenog plesa koju HGM organizira svake godine u Međunarodnom kulturnom centru Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu na kojoj sudjeluju mladi umjetnici iz cijelog svijeta koji kroz cjeloživotnu edukaciju svoj talent bruse do savršenstva. Trodnevno plesno natjecanje kulminirat će gala koncertom 25. studenog 2018. godine s početkom u 18 sati kada će dodijeliti i prestižne nagrade mladim umjetnicima. Detaljne informacije nalaze se na www.hgm.hr mrežnim stranicama.

Komentari