Mi.Ona.Coco: Izložba umjetničkih talenata mladih umjetnika, studenata Akademije primijenjenih umjetnosti, širenja svijesti o jednakosti spolova i pridonošenju razvoja kulturnog i urbanog turizma u Rijeci

263
Mi.Ona.Coco

U prostoru Apotheca bara u Rijeci održana je konferencija za medije na kojoj je najavljen izložbeni projekt pod nazivom Mi.Ona.Coco, koji će se održati od 1. lipnja do 1. listopada, u prostoru “Stare Name”, Riječanima poznatijeg i kao “Karolina”, na adresi Korzo 9-11.  Organizator projekta su tvrtka IPL Creative Lab i Udruga građana za razvoj kulture i umjetnosti Kulturbiro. Cijena ulaznice iznosi 12 EUR, a prihod od ulaznica izložbe bit će namijenjen Caritasovom domu za žene i djecu, Sv. Ana za obnovu krova koji prokišnjava.

O projektu Mi.Ona.Coco govorili su Iva Piglić, IPL Art d.o.o., predsjednica Udruge građana za razvoj kulture i umjetnosti Kulturbiro, organizator izložbe, Sandra Krpan, zamjenica gradonačelnika Grada Rijeke, Petar Škarpa, direktor Turističke zajednice grada Rijeke, Dragica Marač, pročelnica Upravnog odjela UO za socijalnu politiku i mlade, PGŽ, Željka Frković, ravnateljica Sv. Ane, Caritasovog doma za žene i djecu, komercijalni direktor Metisa Zoran Mislej te zastupnik Textuma Fedja Džafić.

Mi.Ona.Coco

“Riječ je o izložbenom projektu kojeg smo smjestili u staroj “Nami” znanoj i kao Karolina, povijesnoj zgradi iz 1906. godine koju je projektirao arhitekt Emilio Ambrosini. Na ovaj način želimo predočiti feminističke ideje čija je predvodnica bila Coco Chanel”, istaknula je Piglić.

Izložba ima cilj razvijanja umjetničkih talenata mladih umjetnika, studenata Akademije primijenjenih umjetnosti, širenja svijesti o jednakosti spolova i pridonošenju razvoja kulturnog i urbanog turizma u Rijeci, a sadržajno pokriva nekoliko zanimljivih tematika. Početak izložbe obuhvaća prikaz i povijest građevine u kojoj se izložba odvija uz likovni prikaz studenata Akademije primijenjenih umjetnosti.  Nakon toga, kratko će biti prikazana povijest robne kuće “Nama”, a slijedeći korak će biti opis Karoline Riječke kao heroine ovog grada i njezine snage.  Nadalje, bit će prikazane snažne žene koje se bore za jednakost spolova i svoja prava, što ne umanjuje vrijednost muškog roda, već pretendira na skladan suživot i jednake mogućnosti oba spola. Kao dobar primjer poslužila je ikona svog vremena Gabrielle Chanel po kojoj je izložba i dobila naziv. Priča o Chanel započet će od njezinog djetinjstva kada je ostala sama u sirotištu i kasnije kada je svojom voljom stasala u poznatu klobučarku, a kasnije i dizajnericu. U ovom kontekstu, organizatorima izložbe pomogla je najpoznatija klobučarka u Hrvatskoj, Stasha Čimbur koja je za ovu priliku ustupila svoje kreacije. S obzirom na njezin uspjeh kao dizajnerice koja cijelo vrijeme kroz svoj rad prikazuje ženu punu snage s tendencijom oslobađanja žene od neudobne i neprirodne odjeće, napravljen je kutak koji simbolizira njezin radni prostor uz šivaću mašinu i ostale potrepštine žene koja radi. Studenti su također i likovno, kroz triptihe prikazali ovu veliku ženu. Na gornjem katu prikazane su izreke velikih žena poput princeze Dijane, Oprah, Margaret Thatcher, Ivane Brlić Mažuranić, Indire Gandhi, Majke Tereze i mnoge druge, u formi koje su integrirane u krune, a bit je da svaka žena nađe svoju krunu. Ovaj prikaz, osim što je interaktivan i zabavan, ima poantu jačanja svijesti žena.

Komercijalni direktor Metisa, Zoran Mislej, istaknuo kako ova riječka firma uvijek podržava kvalitetne projekte od akcija čišćenja prirode do kulturnih projekata, a pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade Primorsko-goranske županije Dragica Marač navela je kako podržava svaku priliku koja govori o ženama i pomiče granice.

Fedja Džafić, zastupnik Textuma rekao je da je ova tvrtka koju predstavlja jedan od najvećih proizvođača tekstila u Europi, a to se uklapa u ovu priču o Coco Chanel, ali i prostor gdje će biti postavljena izložba budući da je uvijek bio vezan za modu i fine tkanine.

Mi.Ona.Coco“Mi.Ona.Coco” moći će se razgledati od 1. lipnja svaki dan od 10 do 20 sati, do 1. listopada ove godine.

Grad Rijeka, Turistička zajednica Grada Rijeke i Primorsko-goranska županija, pružili su potporu ovom projektu.

Mi.Ona.Coco

Komentari