Međunarodni dan joge u Rijeci: Uravnotežite tijelo, um, svijest i dušu u utorak na Pećinama

56
yoga

Povodom nadolazećeg Međunarodnog dana joge, i ove godine u Rijeci obilježit će se taj dan prezentacijama vježbi joge i zajedničkim vježbanjem svih prisutnih građana.

Podsjećamo da je datum 21. lipnja od strane Opće skupštine Ujedinjenih naroda proglašen Međunarodnim danom joge uz rekordnu potporu od čak 177 zemalja svijeta među kojima je i Hrvatska.

Obilježavanje Međunarodnog dana joge u Rijeci održati će se u parku kod Dvorane kulture ‘Joga u svakodnevnom životu’, Spinčićeva 2, na Pećinama u utorak 21.06.2022. s početkom u 08:00 sati.

Obilježavanjem Međunarodnog dana joge grad Rijeka se pridružuje velikom broju gradova
u Hrvatskoj i svijetu koji će zajedničkim vježbanjem joge otvorenim za sve, proslaviti ovaj
dan.

Riječ “joga” potječe iz sanskrta i znači povezati, sjediniti

Vježbe joge imaju cjelovit učinak jer uravnotežuju tijelo, um, svijest i dušu. Na taj način joga pomaže u svladavanju svakodnevnih zadataka, teškoća i briga, postizanju višeg stupnja razumijevanja sebe, smisla života te konačno u razvijanju osobnog odnosa prema kreaciji.

Živjeti u skladu sa samim sobom i sa svojom okolinom želja je svakog čovjeka. U današnje smo vrijeme u mnogim područjima života suočeni sa sve većim fizičkim i psihičkim zahtjevima. Zbog toga sve više ljudi pati od tjelesnih i psihičkih napetosti kao što su stres, nervoza, nesanica, kao i od jednostranoga tjelesnog opterećenja i posljedica nedostatnoga kretanja. Stoga upravo u današnje vrijeme veliku vrijednost imaju metode i tehnike za poboljšanje zdravlja te postizanje tjelesnog, mentalnog i duševnog sklada.

Joga je put kojim ćete ponovno uspostaviti taj sklad i ravnotežu sami sa sobom i svojom
okolinom.

Joga u svakodnevnom životu

U Rijeci se po sustavu ‘Joga u svakodnevnom životu’ joga vježba već više od 30 godina.
Tisuće građana Rijeke i okolice upoznalo je blagodati vježbi joge.

Vrijedno je spomenuti da udruga `Joga u svakodnevnom životu` Rijeka već desetu godinu
zaredom sudjeluje u projektu ‘Rijeka-zdravi grad’ besplatnim vježbama za osobe starije od 50 godina i studente.

Također već sedmu godinu zaredom je svojim projektom Vježbajmo `Jogu u svakodnevnom životu` za zdravi grad uključena u programe zdravstvene zaštite Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb.

Udruga ‘Joga u svakodnevnom životu’ Rijeka je tijekom 2021. i 2022. Inicirala te provodila program pod nazivom ‘Škola zdravog disanja’ – program jednostavnih vježbi joga-disanja namijenjen prvenstveno pacijentima s respiratornim i drugim tegobama koji su preboljeli COVID-19. Ovaj program provodio se u okviru projekta ‘Rijeka-zdravi grad’, uz podršku i partnerstvo KBC-a Rijeka, Koordinacije bolesnika i udruge bolesnika te Grada Rijeke.

L.B.

Komentari