Maša Kolanović dobila je nagradu Europske unije za književnost!

28

Maša Kolanović dobitnica je nagrade Europske unije za književnost 2020. godine, manifestacija koja prepoznaje nove književne talente diljem Europe. Priznanje je dobila za svoju zbirku priča ‘Poštovani kukci i druge priče’ koja je objavljena 2019. u izdanju Profila.

Dodjelu nagrade Europske unije za književnost, EUPL, ove godine održala se digitalnim putem, a nagrada se dodjeljuje piscima, autorima najboljih proznih književnih djela. Uključuje 41 zemlju koja sudjeluje u programu Kreativna Europa – inicijative koja ima za cilj jačanje europskog kulturnog i kreativnog sektora.

Svake godine EUPL dodjeljuje se jednome autoru od nominiranih po zemljama, a autore predlažu nacionalni žiriji. Članovi žirija za Hrvatsku bili su Chloé Billon, Romana Perečinec, Boris Perić i Sibila Petlevski.

‘Vještim pripovijedanjem autorica stvara svojevrsnu kafkijansku egzistencijalnu tjeskobu koja nadilazi opis lokalne zajednice i pogađa bolne točke globaliziranog društva’, naveo je žiri u svom objašnjenju nagrade Maši Kolanović.

‘Potrošnja kao zamjena za ljudskost, majčinstvo o kojem nije pristojno govoriti, banke kao zlokobni stupovi našeg društva, reklame koje jačaju nezdrave žudnje… to je svijet istražen kroz ovu majstorski napisanu prozu (…). Problemi su univerzalni, stoga se lako poistovjetiti s likovima, no glavna vrijednost ovog teksta nije samo u pripovijedanju, već u suosjećanju i humanosti same autorice. Mračne i apsurdne, a istovremeno duboko intimne, snažne i društveno osjetljive priče. Ukratko, vješto napisana, hrabra i jezivo dobra knjiga’, zaključili su.

Dobitnik dobiva novčanu nagradu u vrijednosti od pet tisuća eura, uz značajnu međunarodnu promociju i vidljivost, a njihove izdavače potiče se da se prijave za financiranje prijevoda putem programa Kreativna Europa kako bi se pobjednička djela prevela na ostale europske jezike i time našla nova tržišta. Pobjednici se također posebno predstavljaju i na glavnim europskim sajmovima knjiga, uključujući Frankfurt, London, Göteborg i Festival Passaporta u Bruxellesu.

Na ovogodišnjoj dodjeli, proglašeni su pobjednici iz 13 zemalja: Belgije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Cipra, Danske, Estonije, Njemačke, Kosova, Luksemburga, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Norveške i Španjolske. Maši šaljemo sve riječi hvale. Svaka joj čast!

Komentari