Manifestacija Upoznajmo Frankopane gostuje u Opatiji: „Frankopani konačno stigli i na Liburniju“

101
Upoznajmo Frankopane

U Opatiji je svečano otvorena manifestacija Upoznajmo Frankopane organizirana u povodu 180. godišnjice opatijskog turizma. Opatijci i njihovi gosti na nekoliko lokacija Bisera Jadrana do 12. travnja 2024. godine mogu upoznati bogatu frankopansku baštinu.

Poseban naglasak stavljen je na predstavljanje Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana koja obuhvaća 17 kaštela i tri sakralna objekta u Primorsko-goranskoj županiji koji su povezani s plemićkom obitelji Frankopan. U sklopu te rute nalazi se i osam interpretacijskih centara koji predstavljaju povijest, djelovanje i ostavštinu Frankopana.

„Vodilja pri osmišljavanju Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana bila je našu kulturnu baštinu staviti u funkciju turizma. Ruta je zamišljena da živi kroz turizam, da stvara gastronomske i enološke priče te da naši umjetnici stvaraju djela na temu Frankopana. Ponosni smo da sve ide dobro. Frankopani nisu bili na Liburniji, no ovom su izložbom stigli i na Liburniju“, kazao je Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije na otvorenju izložbe Upoznajmo Frankopane u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer koja je okosnica istoimene manifestacije.

Upoznajmo Frankopane

Riječ je o izložbi koja je već gostovala u gradovima čija je povijest vezana uz obitelji Frankopan i Zrinski – Čakovcu, Karlovcu, Ogulinu i Gospiću.

„Ovo je izložba na kojoj posjetitelji, ali posebno turistički djelatnici mogu upoznati zaista fascinantnu povijest Frankopana koja se pet i pol stoljeća pisala na našem području. Na Kulturno-turističkoj ruti Putovima Frankopana posebnu pozornost pridajemo kaštelima u ruralnim dijelovima naše županije jer oni mogu doprinijeti turističkom oživljavanju tih krajeva. U projekt uključujemo OPG-ove, male gospodarstvenike i lokalno stanovništvo. Posebno smo ponosni na lijepe suradnje koje na promociji Frankopana ostvarujemo s izvrsnim lokalnim, a svjetskim umjetnicima među kojima su Juraj Zigman, Mia Negovetić, Siniša Majkus i Elvis Stanić. Vjerujem da ova priča može donijeti mnogo lijepih doživljaja posjetiteljima Opatije i cijele naše županije“, rekla je pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić.

Upoznajmo Frankopane

Uoči Uskrsa u Opatiju je stigao velik broj turista, a dio njih već je razgledao izložbu Upoznajmo Frankopane.

„Veliko mi je zadovoljstvo što je izložba koja je proputovala jednim dijelom Hrvatske, došla u Opatiju bajnu upravo na 180. godišnjicu opatijskog turizma koji je započeo s Villom Angiolinom. Ova izložba je nešto vrlo interesantno jer je riječ o novom kulturnom, ali i turističkom te gastronomskom proizvodu. Vjerujem da će našim gostima biti vrlo zanimljivo upoznati se s Frankopanima“, rekao je Fernando Kirigin, gradonačelnik Opatije.

Upoznajmo Frankopane

U sklopu manifestacije u Opatiji će se održavati s Frankopanima povezane kazališne predstave, predstavljanje interpretacijskih centara, srednjovjekovne radionice, zanimljive interpretacije i izlet na neke od lokacija Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana.

Manifestaciju Upoznajmo Frankopane organiziraju Primorsko-goranska županija i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka u suorganizaciji s Gradom Opatija i Festivalom Opatija.

Upoznajmo Frankopane Upoznajmo Frankopane Upoznajmo Frankopane Upoznajmo Frankopane Upoznajmo Frankopane

Komentari