Ljeto prepuno događanja poziva na prekrasan otok Cres

118
cres

Uz najljepše plaže, otok Cres ovog ljeta nudi i puno odlične zabave. Ljeto prepuno događanja otvara popularna grupa Dalmatino koja će u Cresu nastupiti 21. lipnja. Ovo događanje koje se održava na prvi dan ljeta i svjetski dan glazbe i službeno će označiti početak brojnih događanja koja će se na otoku Cresu održavati tijekom ljetnih mjeseci. Uz hitove poput „Dajem ti rič“, „Refužo“, „Ditelina s čet’ri lista“ i brojne druge, popularni Dalmatino dodatno će zagrijati ovu prekrasnu cresku ljetnu noć.

Od sredine lipnja svi posjetitelji će moći uživati u sajmu lokalnih proizvoda „Creska butega“ na kojem će imati priliku upoznati lokalne proizvođače i kupiti vrhunske lokalne proizvode direktno od proizvođača. U ponudi „Creske butege“ mogu se pronaći domaći džemovi i likeri, maslinovo ulje, originalni suveniri, tradicionalne slastice te razni drugi uporabni i dekorativni predmeti koje su proizvele vrijedne creske ruke. Creska se butega od 15. lipnja tijekom ljetnih mjeseci održava svakog utorka i petka s početkom u 19:00 sati na glavnom gradskom trgu. Sredina lipnja označit će i početak besplatnih vođenih tura na engleskom jeziku „Cres city tours for everyone“ koje će se održavati svakog utorka tijekom ljetnih mjeseci, s početkom u 19:00 sati kod gradske lože. Zanimljiva tura upoznat će goste s bogatom povijesti Cresa, ali i ponudom lokalnih proizvoda.

Od 28. do 30. lipnja Cres postaje otok čuda zahvaljujući prvoj otočnoj fantasy konvenciji u Hrvatskoj – Isle of Wonders. Posjetitelji će imati priliku sudjelovati u različitim sadržajima predviđenima za sve uzraste: od društvenih igara, mačevanja i streličarstva, do bojanja figura i radionica izrade različitih rukotvorina, moći će uživati i u koncertima i performansima koji će festival ispuniti melodijama iz najdražih fantastičnih svjetova, a imat će i jedinstvenu priliku istražiti izložbe inspirirane fantastikom, odmjeriti svoje znanje u Pub kvizovima te svjedočiti atraktivnom CosPlay natjecanju gdje će sudionici prikazati jedinstvene fantastične kostime. Na otok čuda stižu i Kieran Larwood, autor omiljen među djecom i ljubiteljima fantastike, Jed Brophy, poznat po ulogama u serijalu Gospodar prstenova, Hobbitu te seriji Rings of Power, Francesco Cavalieri, čiji glas i glazba oživljavaju priče o patuljcima i epskim avanturama, a online će se pridružiti i Christopher Paolini, čiji je rad oblikovao generacije mladih čitatelja te Robin Hobb, čija su djela postavila temelje modernoj fantastici. Više informacija potražite na https://isleofwonders.com/.

cres kruscica

Creski muzej od 18. lipnja je domaćin vrlo atraktivnoj izložbi „Heraldički Cres“, koja će se moći razgledati sve do listopada, a od  30. srpnja Creski muzej ugostit će i zanimljivu izložbu „Tri priče o palači Arsan“.

I ove će godine glazba putovati otokom Cresom i to kroz Klapske večeri otoka Cresa i Cres Summer Jazz Nights. Klapske večeri započinju 1. srpnja i održavat će se svakog ponedjeljka tijekom ljetnih mjeseci. Uz nastupe u gradu Cresu, kod creskog muzeja, klapske će se večeri održati i u Belom, Valunu i Martinšćici. Cres Summer Jazz Nights krenut će s nastupima 10. srpnja, nastupom u gradu Cresu, nakon čega će svake srijede posjetiti jedno od prekrasnih creskih mjesta: Valun, Martinšćicu i Beli.

Pitoreskni Valun će i ove godine ugostiti Valun Summer Nights, u sklopu kojih će se održati niz glazbenih nastupa i radionica za najmlađe, a prvo događanje je koncert benda Versi 22. lipnja. Loznati će 24. lipnja ugostiti tradicionalnu proslavu Ivanje. Orlec će 13. srpnja ugostiti 16. izdanje popularnog događanja „Creska ovca“ u sklopu kojeg će uz niz radionica za velike i male, kao i prigodne gastro ponude, nastupiti popularni Alen Vitasović. Vidovići će ugostiti Aninu, feštu povodom sv. Ane, a Martinšćica ribarske fešte, 6. srpnja i 9. kolovoza te regatu tradicijskih plovila. Za vrijeme boravka u Martinšćici svakako vrijedi posjetiti zanimljivu izložbu u muzeju Andrija Linardić posvećenu pionirima proizvodnje eteričnog ulja od smilja. Beli će i ove godine ugostiti Dane Tramuntane koji će se održati od 20. srpnja do 17. kolovoza uz koncerte Josefine i Tria Ria, Ciplića, ansambla Intermezzo, predstavu Bura i klobuk, Bejsku večer na guvnu te tjedan za velike i male. Beli nudi i atraktivan multimedijalni postav Centra za posjetitelje i oporavilišta za bjeloglave supove Beli, a Lubenice svim posjetiteljima nude zanimljiv i atraktivan muzej, Muzej ovčarstva, koji predstavlja stoljetnu priču o creskom ovčarstvu. Merag će krajem kolovoza ugostiti tradicionalnu proslavu Ivanje.

Nakon programa za najmlađe pod nazivom „Samo za decu na dige“ koji će se održati 18. i 19. srpnja u Valunu, Teatar na Pjaceti zavladat će pitoresknim creskim trgom Pjaceta od 19. do 28. srpnja, a na Cresu će nastupiti  GKL Rijeka s predstavom za djecu “Tončić Petešić”, Teatar to Go s predstavom „Kuhari“, Udruga Recišou s predstavama „Veze bez veze“ i „Svojeglavi štapić“,  Ri Teatar s predstavama „Otok Baobob“ i „Ruksakom po Hrvatskoj“ te Mali teatar s predstavom „Što ću biti kad odrastem“.

Teatar na Pjaceti

Pitoreskne Lubenice i ove će godine ugostiti nadaleko poznate Lubeničke glazbene večeri. Bogati program koji će se održati na jednoj od najljepših pozornica započinje svečanim otvaranjem uz podizanje festivalske zastave 19. srpnja i komičnu operu „Opsada Korčule“ u izvedbi Opere bb; 26. srpnja nastupit će  Flavio Apro (gitara); 2. kolovoza održat će se koncert  Chaos String Quartet, 9. kolovoza nastupit će Sandra Bagarić i Darko Domitrović, a zadnji nastup u sklopu ovogodišnjih Lubeničkih glazbenih večeri očekuje nas 16. kolovoza uz koncert Lovre Matušića.

Dašak karnevalskog veselja donijet će nam Creski ljetni karneval koji će se održati 20. srpnja, a na kojem uz cresku karnevalsku udrugu Vežgani sudjeluje velik broj karnevalskih grupa. Za zabavu do dugo u noć zadužen je Malvazija band.

U nedjelju, 21. srpnja očekuju nas zanimljiva događanja Dani Mate Solisa u Samostanu sv. Frane i premijerna projekcija filma Ogenj u Ljetnom kinu Cres, a u subotu, 3. kolovoza očekuje nas uvijek atraktivna Valunska noć u Valunu. U nedjelju, 4. kolovoza održat će se tradicionalni klapski koncert povodom Dana pobjede.

Centralno ljetno događanje, Creski semenj, održat će se od 5. do 7. kolovoza. Događanje, koje tradiciju vuče još od davne 1543. godine svake godine privlači sve veći broj posjetitelja. I ove godine posjetitelje očekuju atraktivni koncerti, turniri, vrlo bogata tombola, izložbe, prezentacije i naravno najvažniji dio – atraktivan sajam lokalnih proizvoda koji okuplja desetke izlagača s otoka, ali i iz cijele Hrvatske. Za potrebe događanja cijeli stari grad Cresa pretvara se u pozornicu, a posjetitelji imaju priliku upoznati bogatu povijest kao i saznati više o tome kako se nekada ovdje živjelo. U glazbenom dijelu programa nastupaju TBF, grupa Insula, band Versi, Pacha Mamma Street Conection, klapa Teha i klapa Burin te brojni drugi glazbenici.

TBF_Creski_semenj

U petak, 23. kolovoza, u sklopu Creske butege sve posjetitelje do dugo u noć će zabavljati band Infinity.  I ove će se godine 30. i 31. kolovoza održati plivački maraton Memorijal Florio Burburan, u čast velikom sportašu podrijetlom s otoka Cresa. Uz plivački maraton Valun – Cres održat će se i maraton za djecu i utrka na 1.000 metara kao i vaterpolska utakmica. U subotu, 31. kolovoza održat će se i regata tradicijskih barki u Martinšćici uz bogat zabavni program.

Početak rujna donosi Rock memorijal koji će i ove godine ugostiti brojne izvođače od 6. – 7. rujna na creskom školskom igralištu.

Tijekom ljetnih mjeseci ŠRD Parangal nudi svim zainteresiranima školu udičarenja svake druge subote, a od početka srpnja svake srijede posjetitelji se mogu pridružiti Ovčjim ludorijama, radionicama za velike i male u organizaciji creske Rute. Brojna događanja ponudit će i creski kafići i restorani.

Plaže bajkovitog otoka Cresa, često u izborima za najljepše plaže svijeta, idealne su za sve željne mirnog odmora te kristalno čistog mora. Uz uređene plaže na kojima možete pronaći sve sadržaje, otok Cres je pun malenih, skrovitih uvala koje skrivaju prekrasne plaže. Kako bi posjetiteljima olakšali izbor idealne plaže TZG Cresa je ostvarila suradnju s aplikacijom Plaja Beach Finder na kojoj se mogu pronaći sve creske plaže, kao i osnovne informacije o svakoj plaži te njihova lokacija i dostupnost. Aplikacija je besplatna za sve korisnike te se može preuzeti na https://plaja.hr/, a korisnici mogu pretraživati plaže ovisno o svojoj lokaciji, ali i posebnim željama poput plaže za psa, nudističke plaže i slično.

Više informacija o događanjima na www.visitCres.hr

Komentari