Lipanjska subota u “Benčiću”: sajam ploča, Greenlight Collective, radionice za djecu i odrasle, razgovori o dobroj budućnosti, projekcija na otvorenom…

68
dječja kuća

Tijekom “Ljetne priče iz Benčića” i “Tobogana” ima puno zanimljivih događanja, ali subota 29. 6. je po mnogočemu posebna pa pronađite svoj kutak. Čekaju vas sajam ploča sa “zelenim” DJ kolektivom (iza 15 sati), radionice za djecu i velike od jutra, pametni razgovori i misli, Art-kino projekcija…

Knjižnica u moru

izrada kornjača, meduza i riba od recikliranih materijala

Vrijeme: 29. 6. u 10:00 do 11:00 sati
Mjesto: Stribor
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Jelena Sireta
Dob: 7+
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Pridružite nam se u knjižnici gdje ćemo pročitati slikovnicu “Kornjačica i more” od autorice B. Davies koja nas osvješćuje kako smeće u moru može utjecati na životinje. Tema radionice je očuvanje prirode i važnost recikliranja.

Izradit ćemo meduze, ribe i kornjače od recikliranih materijala (plastike), kartona i papira koje će ovo cijelo ljeto krasiti knjižnicu Stribor i podsjećati nas da čuvamo more i život u njemu.

Održivo ljeto s Ivanom Biočinom i Institutom održive mode

slušaonica o kreativnim, održivim i praktičnim ljetnim savjetima

Vrijeme: 29.6. u 11,00
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka u “Benčiću”
Dob: za mlade i odrasle 
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Ivana Biočina
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje

Pogledaj ondje

Pojedinac je

Od ostataka

Stvorio krasotu.

Patrick Kavanagh

U vrijeme kada je održivost na vrhuncu popularnosti, ali usporedno gubi sjaj zbog pražnjenja pojma i bujanja zelene ekološke manipulacije, prava snaga nalazi se u pojedincima, kao i malim, lokalnim poslovanjima i zanatlijama koji oblikuju novi, nezavisni pokret uz jasno i odvažno odstupanje od starog. U neprestanom ubrzavanju tragamo za vremenom, drugačijim, održivim životom i radom, no odgovor i učenje su oduvijek – u procesu. Kako kao pojedinci možemo zamišljati, stvarati i djelovati bolje, ustrajati i najvažnije – iskoračiti iz ukrućene, neodržive kulture? Kroz predavanje ćemo se zaputiti na put održivosti i stvaranja.

Ivana Biočina je autorica, istraživačica, tekstilna inženjerka i dizajnerica. Autorica je knjiga Modus vivendi. Ogled o političkom, ekonomskom i društvenom u modi (2014.), Tiranija mode. Ukrašavanje kao potraga za identitetom (2016.) te Proizvedeno u Hrvatskoj. Tranzicija hrvatske tekstilne industrije (2018.). U Podravini je 2020. godine otvorila Institut održive mode – IOM, s ciljem proizvodnje, edukacije i širenja ideje održivog rada i života.

Samo zdravo za mene: Jutarnji smoothie

toboganska radionica za roditelje

Vrijeme: 29.6. u 10,30
Mjesto: Dječja kuća
Dob: za roditelje 
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Sandra Kolonić 
Prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje

Ovo ukusno predavanje, zajedno s degustacijskom radionicom, donijet će vam odgovore na sljedeća pitanja:

  • Želiš bolje razumjeti kako hrana utječe na tvoje tijelo?
  • Zašto je zeleno lisnato povrće i samoniklo bilje važan izvor zdravlja i kako ga lako uklopiti u svakodnevnu prehranu?
  • Zašto je klorofil čarobna molekula?
  • Trebaju ti jednostavni recepti koje lako uklapaš u svakodnevni ritam prehrane?
  • Voliš istraživati, pomicati granice, napredovati?

Tijekom naše potrage za odgovorima radit ćemo i na posebnoj recepturi za čašu finog zelenog soka!

Likovno-ekološka radionica: Pogled kroz vrećicu s Uvezaonicom

Vrijeme: 29. 6. u 13:00 do 15:00
Mjesto: Rasadnik Gradske knjižnice Rijeka
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Radiona uvezivanja: Jelena Petric, Jelena Kovačev, Valerija Djanješić
Dob: 10 – 14 godina
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Pogled kroz vrećicu je likovno-ekološka radionica posvećena suncu, svjetlosti i životnoj energiji izraženoj u likovnoj formi vitraja koji simbolizira granicu unutrašnjeg i vanjskog prostora.

Tri likovne umjetnice i likovne pedagoginje, Jelena Kovačev, Valerija Djanješić i Jelena Petric uvode učenike u proces likovnog stvaralaštva s poučnom temom prenamjene starih materijala (upcycling), u ovom slučaju plastičnih vrećica, za izradu novih likovnih radova.

Radionica je osmišljena u 6 etapa.

1) Uvod: Upcycling i instalacija
2) Vježba: Hvatanje sjena
3) Vježba: Uokviravanje stvarnosti
4) Pogled kroz vrećicu
5) Obrada materijala

Glavna ideja i okosnica radionice jest posveta svjetlosti i utjecaju na unutarnji prostor. Kroz osvještavanje važnosti osvjetljenja, topline i raspona boje u školskom prostoru gradi se i senzibilitet za stvaranje ugodnog okruženja i u osobnom prostoru i životu pojedinca. Promatranjem igre svjetla i sjene, uslojavanjem različitih kompozicija učenici se imaju mogućnost opet vratiti dječjoj igri i proširiti imaginaciju u asocijativnom maštanju o oblicima koji se mogu pretvoriti iz grane u diva, u djevojku, opet u list, pomiješati se s travom i poletjeti u nebo kao ptica.

Sudionicima je predstavljen jednostavan proces prenamjene plastičnih vrećica koji je moguće ponavljati u nekom drugom obliku, motivu ili mediju. Uz predstavljanje umjetničke instalacije umjetnice Jelene Petric i prolaženjem svih faza izrade vitraja od vrećica uz stručno vodstvo prikazane su sve mogućnosti pretvorbe običnog predmeta u funkcionalan estetski rad. Na kraju, završni produkt nije samo umjetnički rad već grupno nastojanje uljepšavanja i oživljavanja zajedničkog prostora.

Greenlightov sajam ploča u Art-kvartu

sajam + DJ-ing

Vrijeme: 29.6. od 15,00 do 21,00
Mjesto: dvorište “Benčić”
Dob: za mlade i odrasle
Organizatori: Greenlight Collective i Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Greenlight Collective
Prijave: Ulaz slobodan

Greenlight Collective je super ekipa koju njegovi osnivači od početka vide kao udrugu koja se bavi promicanjem i njegovanjem elektroničke glazbe i takozvane “underground” kulture plesne glazbe. Kao što im i naziv kaže posebno vole zelenu estetiku i kulturu, a kako to volimo i u “Benčiću” interesi su se prirodno spojili. Uz DJ-ing održat će se i sajam ploča fokusiran na elektronsku glazbu, a čekaju vas i razna druga druženja na “Toboganu” tako da lijepa subota poslijepodne uz naš kvart s malo pameti, glazbe, elektronike i kreacije.

Mini škrabaonica specijal: Mackanje po lampionićima

kreativna radionica

Vrijeme: 29. 6. u 18:00 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Nicol Nefat
Dob: 3 – 6 godina
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Hej, hej ti! Voliš packati i mackati? Dođi i ukrasi lampion! Sve što ti treba je spremnost na mackanje, a mi se brinemo za boje, šljokice, kistiće, ljepilo i dakako, lampione.
Koliko dobro zvuči ova zelena karta za biti skroz razigran? Jako, jako dobro!

Disco karaoke

dječja zabava 

Vrijeme: 29. 6. u 18:30 do 20:30 sati
Mjesto: Dječja kuća
Organizator: Gradska knjižnica Rijeka
Izvodi: Fun Tim disco
Dob: 4+
Prijave: prijave na događanje se primaju putem obrasca ovdje.

Dok je vani u kvartu pravi sajam ploča za velike u Dječjoj imamo drugačiju zabavu!

Radi se o disco zabavi s karaokama na način da im mi puštamo pjesme i onaj tko ima želju, može pjevati, mogu plesati, možemo s njima igrati igre (limbo, ples kipova s izazovima, itd…), tko god želi, može nam se pridružiti u tom periodu.

Speedating budućnosti

neformalni razgovori na temu budućnosti

Vrijeme: 29.6. u 19,00
Mjesto: Art-kvart “Benčić”
Dob: za mlade i odrasle
Organizatori: MMSU, Gradska knjižnica Rijeka i Muzej grada Rijeke
Prijave: Prijave se primaju putem obrasca ovdje

Na neformalnim razgovorima o budućnosti razgovaramo u manjim grupama na više lokacija u art kvartu. Odmičemo se od apokaliptičnih vijesti i pričamo o pozitivnim modelima budućnosti. Kakve promjene želimo? Kakve promjene trebamo? Opipavamo društvo koje želimo ostaviti generacijama koje dolaze, a mapiraju je ljudi s kojima dijelimo svakodnevicu, građani, obrtnici, poduzetnici, profesori, umjetnice, umjetnici. Jedina je restrikcija da od budućnosti ne odustajemo. Dođite i stvarajte s nama budućnost novog kvarta!

Čarobnjak iz Oza

projekcija na otvorenome

Vrijeme: 29. 6. u 21:30 sati
Mjesto: filmska projekcija na otvorenom / dvorište Dječje kuća
Organizator: Art-kino
Izvodi: Art-kino
Dob: 7+
Ulaznice: Ulaz je slobodan.

Djevojčica Dorothy Gale živi u Kansasu, na farmi svoje tete, a društvo joj je psić Toto kojeg je zla susjeda gđa. Gulch naumila uspavati nakon što ju je ugrizao. Kako bi spasila svog ljubimca, Dorothy odluči pobjeći od kuće s Totom, ali se putem predomisli te, nakon što zapuše tornado, kuću u kojoj su se sakrili vjetar odnese u magičnu zemlju Oz. Ovdje Dorothy dočekuju s oduševljenjem jer je njena kuća pala na zlu vješticu s Istoka. Dorothy kreće u potragu za velikim čarobnjakom koji jedini zna kako djevojčicu vratiti kući.

Na svom put susreće živopisne likove Strašila, Limenka i Plašljivog lava koji joj se pridruže u potrazi za onim što im nedostaje. Snimljen prema istoimenoj knjizi L.Franka Bauma, Čarobnjak iz Oza jedan je od najpopularnijih obiteljskih filmova ikad snimljenih. Film je bio nominiran za nagradu Oscar u 6 kategorija, a nagrađen je za najbolju izvornu skladbu i za najbolju pjesmu (Over the Rainbow).

 

 

Komentari