Leonardo da Vinci posvađao Francusku i Italiju

97

Talijanski muzeji namjeravali su u Francusku uputiti sva djela Leonarda da Vincija, za veliku izložbu što će se organizirati u najvećem planetarnom muzeju Le Louvre u listopadu 2019 godine. Francuzi namjeravaju na dostojan način obilježiti 500 godišnjicu od nestanka najgenijalnijeg slikara, inovatora i znanstvenika Starog kontitnenta.

Lucia Borgonzoni, populistička, talijanska ministrica kulture, nastoji promijeniti odluku, ističući “nacionalni interes” i činjenicu da “Francuzi ne mogu sve imati“! Poput Chopina ili Salvadora Dalija, Leonardo da Vinci spada u značajne umjetnike, čije duhovno nasljeđe Hexagone mora dijeliti sa drugima! Buduća postavka obilježavanja pet stotina godina od umjetnikove smrti jer je nestao 2. svibnja 1519., obuhvatila bi nekoliko razdoblja njegovog stvaralaštva pa je Italija obećala posuditi cjelokupne kolekcije, osim “Obožavanja magova“, teško pokretljivih iz firentinske službene galerije.

Poznati list “Corriere della Sera“, nedavno je objavio kako Italija priprema nove pregovore sa Francuskom. Lucia Borgonzoni, članica Lige, desne populističke partije što je na vlasti od ožujka 2018. objavila je “neostvarljivim” termine ugovora koje je bivši ministar kulture Dario Franceschini, potpisao prošle godine!

Posudba platna galskom muzeju Le Louvre, stavila bi Italiju na margine velikog, kulturnog događaja, posebno što akademija Lyncéens priprema svoju postavku, slijedećeg kolovoza”, naglasila je ministrica Borgonzoni, koja je silno začudila Francuze budući će se njihova izložba održati dva mjeseca kasnije, krajem listopada kako bi Talijani dostojno mogli obilježiti 500 godina od smrti stvaratelja Mona Lise. Ministrica je, također, istakla: “Leonardo je Talijan koji je umro u Francuskoj! Gali su izjavu shvatili kao pokusaj smanjenja značaja njihove zemlje u postojanju genija iz Da Vincija.Trebamo nanovo raspraviti/ne dogovoriti/. Kada je samostalnost muzeja u pitanju, nacionalni interesi su najznačajniji“.

Ali ugovor predviđ da Le Louvre posudi talijanskom muzeju Quirinal, sva djela drugog meštra renesanse, Raphaela! Tamo će se obilježiti 2020. godine, isto 500 godina od nestanka čuvenog umjetnika. Lucia Borgonzoni naglašava kako Paris namjerava posuditi “samo pokretljiva djela”, bez preciziranja njihovih naziva.

Diplomatsko-kulturni rat
Milanski dnevni list “Libero” je svoj nedavni tekst, posvećen sadržaju naslovio “Lucia Boronzoni objavila rat Francuskoj” a na twitteru su ministričine izjave pokrenule po galskim tumačenjima, val šovinizma jer su izvjesni zahtijevali čak i povratak u Italiju, najčuvenijeg platna svijeta: portreta grofice Joconde! Francuzi se pitaju kada će se neprijateljstva zaustaviti jer je umjetnik bio protjeran sa tla koji još nije bio Italija, te da su sve njegove mecene bili imućni Gali. Pa da ne treba zaboraviti da je 62-godišnji Leonardo, umro u naručju kralja Françoisa I.

Situaciju je pogoršalo i otkriće crteža “Sveti Sebastian” sa potpisom Da Vincia pa je najveći muzej na svijetu nastojao, nakon otkrića, kupiti umjetninu na aukciji. Ali klasificiranje crteža “nacionalnim bogatstvom”, onemogućilo je prodaju jer je isteklo vrijeme koliko je muzejima ostavljeno za traženje sredstava za kupovinu.”Sveti Sebastian” koji se procjenjuje na 15 milijuna eura, odnedavno je postao nedostupan.

Najteže je prihvatiti da naskuplje platno u povijesti svjetskog slikarstva “Salvator Mundi”, koje je kupio saudijski prijestolonaslijednik, neće biti na pariškoj izložbi. I pored burnih najava, slika nije pokazana ni u Louvreu, ni u Abu Dhabiju. Aktualno skrivena predmet je brojnih nagađanja. Posebno jer je djelomično, djelo Leonarda da Vincija.

Džana Mujadžic

Komentari