Legendarni Tusta bio je jači i od oluje!

70

U sklopu 22. Motovun Film Festivala održala se svjetska premijera dokumentarnog filma “Tusta”, redatelja Andreja Korovljeva o umrlom frontmenu grupe KUD Idijoti. Premijera se nije odgađala niti zbog jakog nevremena koje je zahvatilo motovunski kraj.

Za vrijeme prikazivanja oluja je uzela maha, no nakon smirivanja vremenske situacije i uz velike napore organizatora publika se vratila na Trg te usprkos kiši odgledala film.

“Pokazalo se ispravnim napraviti premijeru u Motovunu uz ovakvu izdržljivu publiku, a to je sigurno i ono što bi Tusta volio” – obratio se gledateljima redatelj Andrej Korovljev.

Biografski dokumentarac o najvećem frontmenu ex-Yu punk-rock scene, čovjeku koji je prerastao glazbu i postao simbolom slobodnog mišljenja i zdravog razuma – tako je opisan film “Tusta”, koji govori o životu Branka Črnca Tuste. U filmu se pojavljuju i govore gitarist Saša Milovanović Veruda, basist Nenad Marjanović Fric, bubnjar Diego Bosusco Ptica te kolege i suvremenici, kao što su izdavač prvih albuma grupe Idijoti Boris Furlan, glazbeni kritičari Petar Janjatović i Dragan Kremer, glazbenici Zoran Predin, Damir Urban i Sejo Sexon.

Drugi dio posvećen je ograničenom djelovanju benda i zabranama koje su doživljavali uslijed rata i nacionalističkog ozračja u Hrvatskoj. Nepoljuljanih ideala i beskompromisnog stava, Tusta i KUD Idijoti bili su prvi hrvatski bend koji je nastupio u Srbiji nakon raspada SFRJ, na danas legendarnom koncertu u beogradskoj Hali sportova 2000. godine. Kroz svjedočanstva članova obitelji i prijatelja otkriva se i Tustina intimna dimenzija, prenosi factum.com.

Uz “Tustu” prikazan je i film “Dnevnik Diane Budisavljević”, nagrađivan na Pulskom filmskom festivalu, prilikom čega je redateljica Dana Budisavljenić rekla prigodnu riječ: “Počela sam ovdje u Motovunu kao prodavačica karata i voditeljica volontera, no jednom sam prestala biti dio tima u Motovunu kako bih deset godina kasnije pobijedila u Puli. Stajati na ovoj pozornici moj je motovunski san.”

 

Komentari