Legendarna Zagrebačka škola crtanog filma u Art-kinu

82

S prvim danom srpnja Art-kino započinje retrospektivni program Zagrebačka škola crtanog filma – ostavština, posvećen jednoj od najuspješnijih filmskih, ali i umjetničkih grana u širem smislu iz Hrvatske.

Službeno otvorenje programa, koji će se odvijati tijekom ljeta i jeseni, a namijenjen je najmlađim, mlađim i starijim generacijama, održat će se 1. srpnja u Ljetnom Art-kinu s početkom u 20:30 sati okruglim stolom na kojem će sudjelovati filmolog i filmski kritičar Nikica Gilić, filmski i kazališni redatelj te ravnatelj Zagreb filma Vinko Brešan i pisac, karikaturist, filmski autor i filmolog Midhat Ajanović Ajan, inače osvjedočeni poznavatelj animiranog filma i stripa te pisac više nagrađivanih stručnih knjiga i monografija iz tih umjetničkih oblasti.

Razgovor se organizira s namjerom isticanja povijesnog značaja i uloge Zagrebačke škole u svjetskoj animaciji, ali je također i prilika da se osvrne na pojedinačne autore i njihove doprinose te zajedničke suradnje i istaknute projekte, kako bi se na jednom mjestu sažele sve bitne informacije o navedenoj školi.

Muha

Projekcija bloka nagrađivanih animiranih filmova Zagrebačke škole crtanog filma

Službenom otvorenju istog dana u 19:30 sati prethodi projekcija bloka odabranih nagrađivanih animiranih filmova Zagrebačke škole crtanog filma. Na repertoaru su Premijera (1957.) Nikole Kostelaca, Samac (1958.) Vatroslava Mimice, Don Kihot (1961.) Vlade Kristla, Surogat (1961.) Dušana Vukotića i Između usana i čaše (1968.) Dragutina Vunaka.

Filmski će se program održati i nakon okruglog stola u 21:30 sati, a nastavak retrospektive donosi sljedeće crtane filmove: I videl sam daljine meglene i kalne (1964.) Zlatka Boureka, Zid (1965.) Ante Zaninovića, Muha (1966.) Aleksandara Marksa i Vladimira Jutriše, Muzikalno prase (1965.) Zlatka Grgića, Maska crvene smrti (1969.) Pavla Štaltera, Tup-tup (1972.) Nedeljka Dragića, Putnik drugog razreda (1974.) Borivoja DovnikovićaSatiemania (1978.) Zdenka GašparovićaNeboder (1981.) Joška Marušića i Album (1983.) Krešimira Zimonića.

Don Kihot

Surogat Dušana Vukotića najznačajniji za zagrebačke animacijske tradicije

Povod za održavanje programa Zagrebačka škola crtanog filma – ostavština obilježavanje je jednog događaja koji se dogodio prije šezdeset godina i u tom je trenutku bio najznačajniji uspjeh članova zagrebačke animacijske tradicije (M. Ajanović), a radi se o osvajanju Oscara za najbolji crtani film koji je 1962. godine dodijeljen Surogatu Dušana Vukotića, kao prvom neameričkom filmu, i autoru, kojem je to pošlo za rukom.

No ta nagrada nije došla slučajno, već je plod upornosti grupe entuzijasta koji su uspjeli animirani film uvesti u tadašnji kulturni krug, što je praktički bio pionirski poduhvat, i njime ostvariti zapaženi uspjeh ne samo na domaćem terenu, nego i na svjetskoj animatorskoj sceni, a on je, ako se u obzir uzmu brojne nagrade i priznanja s najvažnijih festivala i manifestacija (Annecy, Oberhausen, Venezia, Ottawa, Berlin, Krakow, Cork, Locarno, Mamaia, Atalanta, Chicago…), zbilja impresivan, i teško da postoji ijedna umjetnička grana/praksa iz Hrvatske, odnosno Jugoslavije, koja je ostvarila usporediv poduhvat.

Program Zagrebačka škola crtanog filma – ostavština podržalo je Društvo hrvatskih filmskih redatelja, a Art-kino ga provodi u suradnji sa Zagreb filmom.

Ulaz na okrugli stol otvorenja slobodan je za sve posjetitelje, a ulaznice kupljene za prvi blok filma vrijede i za drugi, koji se održava nakon okruglog stola u Ljetnom Art-kinu. Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više informacija potražite na https://www.art-kino.org/hr/

Komentari