Večeras, 12.svibnja s početkom u 19,30 sati, na daskama HNK Ivana pl.Zajca premijerno se izvodi jedan od najpoznatijih ovozemaljskih baleta, „Labuđe jezero” Petra Iljiča Čajkovskog. Nakon 140 godina od svjetske praizvedbe u Boljšoj teatru i 22 godine od premijere u riječkom Kazalištu, ponovno širi svoja labuđa krila pod redateljskom i koreografskom palicom Staše Zurovca, koji je ostao vjeran originalnoj priči i libretu, ali i svome uvijek nadahnutom i originalnom opusu.

Maestro Matija Fortuna dirigirat će orkestrom Opere HNK Ivana pl. Zajca, scenograf je Dalibor Laginja, kostimografkinja Bjanka Adžić Ursulov, oblikovatelj svjetla Deni Šesnić. Izvođači u predstavi su ansambl i solisti Baleta HNK Ivana pl. Zajca, dvoje glumaca Hrvatske drame te studenti druge godine studija Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Baletna je majstorica Oksana Bradiboura Kožul, a koncertni majstor Romeo Drucker.

labuđe

Koreograf i redatelj Staša Zurovac rekao je kako mu se kod ovog gigantskog djela nametnulo pitanje estetike, kako reinterpretirati ne oduzimajući ništa; kako omogućiti da svatko doživi priču onakvom kakva ona jest, a da ga ona u istom trenutku kreativno ne sputava. Kako koristiti maštu, a pritom ne napraviti slikovnicu, preslikati već poznato, bez dubine.

Intuitivno i profesionalno radio je interpretaciju djela shvativši ga kako nakon toliko godina treba ispoštovati, ali mu udahnuti i nov život. U stalnim kreativnim nizanjima predstave, scenografom Dalibor Laginja dao je vizualno rješenje, monokrono, crno-bijelo, pri čemu je svjetlo Denija Šesnića i scena Dalibora Laginje korištena na apstraktnoj razini, a kostimi Bjanke Adžić Ursulov označavaju karatktere i vrijeme koje se dešava i danas i zadire u povijest.
Kostimografkinja Bjanka Adžić Ursulov rekla je kako je željela prikazati klasiku na suvremeni način, a da se pri tome ne iznevjere očekivanja publike. „Labudovi imaju kostime inspirirane prvim povijesnim verzijama baletnih pački, tanjura ili tutua, kada su se balerinama krile noge.”
Deni Šesnić, oblikovatelj svjetla, kazao je kako je ovo njegovo četvrto „Labuđe jezero” za koje je rješenja sanjao i sve iscrtao u jednoj noći.

labuđe jezero

Stašu Zurovca isnpirirao je zrcalni odnos Crnog i Bijelog labuda, jer se suštinski radi se o suprotnostima unutar svakog od protagonista. Stoga se je umjesto uobičajeno jedne, odlučio za dvije Dvorske lude, koje objedinjuju dramski glumci Jelena Lopatić i Nikola Nedića.

Tako je Zurovac radeći na ovoj predstavi našao podudarnost između zarobljenosti čovjeka u labudu iz priče i klasičnog baleta uopće. „Oni koji se bave klasičnim baletom zapravo su zarobljeni u visokoestetiziranu neprirodnost, a tek kada ju svladaju mogu doći do prirodnosti, kao i čovjek zarobljen u obliku ptice. Klasično oduzima prirodnost, ljudi su manje ljudi, a ptice su manje ptice. Stoga sam odlučio, autentično i slobodno, upravo to oduzeti i u nesavršenosti dobiti savršeno”, rekao je koreograf i redatelj te dodao kako već u prvom činu kroz predstavljanje svih likova na sceni vidi zapravo 160 lica u tri minute, jer svatko od njih prolazi kroz četiri karaktera. „Ne razaznaje se tko je tko, je li glumac ili baletan, oni su obogatili jedni druge, svatko je nešto od svog iskustva dao drugome“, zaključio je Zurovac.

Kristina Kaplan Rukavina, V.d. ravnateljice Baleta smatra izazovnim raditi suvremenizaciju djela, naročito kada se radi o djelu kakvo je „Labuđe jezero. „Dobili smo predstavu koja je velika i bogata u svakom svom detalju, svakim gledanjem otkriva se nešto novo.” Ujedno je istaknula koliko je puno ovoj magiji umjetnosti pridonio spoj baletnih i dramskih umjetnika te je obogatio raznolikošću u jednoj prirodnoj, organskoj ljepoti, kroz pticolikost ljudi, ali i ljudskost ptica.

Sudionici baleta su i studenti druge godine Glume i medija na APURI na Sveučilišta u Rijeci, čiji su mentori i profesori Lenka Udovički i Rade Šerbedžija. Svoju su priliku sa suradnju s vrhunskim profesinalcima dobili upravo zahvaljujući povezanosti svih vrsta umjetnosti u ovoj izvedbi „Labuđeg jezera“.

U ulozi Kraljice labudova Odette te Odile, nova je članica riječkog baletnog ansambla Nika Lilek. koja ovu uloga doživljava kao ostvarenje djevojačkog sna te rekla da je veliki izazov biti dio ove predstave, jer svaki dan otkriva nešto novo uz veliku podršku cijelog ansambla i kreativnog vodstva.

labuđe

Jelena Lopatić, glumica Hrvatske drame ponosna je na studente koji su dobili priliku biti ravnopravni na sceni, a sretna je i zbog suradnje s drugim umjetničkim granama Kazališta. Ova će predstava i, možemo slobodno reći, novouprizorenje „Labuđeg jezera“ zasigurno biti zanimljivo svima, kako onima koji vole baletnu umjetnost, tako i onima koje zanima umjetnost u svim svojim sferama i dimenizijama.

Velika stvar za Rijeku i HNK Ivana pl.Zajca je što se ovim projektom i autorskim potpisom „svog“ Labuđeg jezera, istaknuti umjetnik, koreograf i readatelj Staša Zurovac, vratio na scenu riječkog HNK, kojoj je, kao i publici, jako nedostajao.

Nakon premijere 12. svibnja 2017. u 19:30 sati, reprize su na repertoaru od 13. do 17. svibnja. Predstava s jednom pauzom traje oko dva sata. Nemojte dopustiti da ne pogledate riječko „Labuđe jezero“, ovdje možete nabaviti karte (link).