‘Kvarterska zimnica’ donosi raznolik jesenski i zimski program Mjesnog odbora Hartera!

37

Nakon prošlogodišnjeg niza događanja pod nazivom “U Harteru na Kvarteru”, te pojedinačnih manjih javnih događanja tijekom 2021., “najmlađi riječki mjesni odbor”, zajednica pod nazivom MO Hartera, od 23. listopada do 18. prosinca na području zone bivše tvornice papira u Rijeci najavljuje “Kvartersku zimnicu”!

Riječ je o kontinuiranom programu koji će se održavati svake subote te kombinirati više od 30-ak aktivnosti raznih formata — šetnji, radionica i ćakula, glazbenih i filmskih programa, buvljaka, predstavljanja održivih praksi te suvremene umjetnosti i kulture. 

Programi i aktivnosti izvodit će se u javnom prostoru i interijerima Hartere, Ružićeve i Vodovodne. Organizatori, platforma za razvoj zajednice MO Hartera i udruga Urbani separe, u suradnji i pod pokroviteljstvom Goethe-Instituta Kroatien, najavljuju kako će ponovno aktivirati cijelu zonu, “skladištiti” energiju i “spakirati” ideje za 2022.

aktivna tura 1

Već za ovaj vikend, 23. i 24. listopada, organizatori najavljuju tri nesvakidašnja događanja. U subotu i nedjelju na prostoru Hartere i u caffe baru Skradin održat će se radionica pod nazivom Smećarci. Kroz radionicu, koju vodi umjetnica Tanja Blašković, polaznici od 9 do 12 godina istražit će kako se i najmanji komadić otpada može ponovno iskoristiti te kako od njega stvoriti nešto novo. Prvo će se zaputiti u potragu za blagom – vrijednim plastičnim otpadom, a potom će pronađene “dragulje” oprati u Rječini, rezati ih, bušiti, lijepiti i spajati u mala bića iz mašte – Smećarke. Radionica se održava od 10 do 12 sati, prvog dana u šetnji Harterom, a drugog u Caffe baru “Skradin” u Vodovodnoj ulici. Broj polaznika je ograničen, a prijaviti se treba e-mailom na: tanjablkv@gmail.com.

U subotu u 15 sati s platoa ispred Hotela “Continental” kreće tzv. Aktivna tura, šetnja pod vodstvom povjesničara umjetnosti Marka Smoljana. Tura kreće po Trsatskim stubama, spušta se Bošketom pa Harterskim škalama, prelazi preko Rječine, uspinje se na Kozalu starim šumskim putem sve do ulice Ante Kovačića, nastavlja Kalvarijom te se vraća na početak Vodovodne. 

teorija prostora 1

Istog dana u 16 sati u Caffe baru “Skradin” svoje poglede na Harteru predstavit će studenti kolegija Teorija prostora Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Oni su u prošloj akademskoj godini na drugoj preddiplomskoj godini studija kovali autorske projekte vezane uz Harteru, pod vodstvom profesorice Nadije Mustapić. U međuvremenu je nastalo nekoliko studentskih radova koji na inovativne načine progovaraju o prošlosti i sadašnjosti Hartere, Vodovodne i Ružićeve te u pandemijsko vrijeme promišljaju interakciju s publikom i prolaznicima. Studenti će u toplini Caffe bara “Skradin” od 16 sati prezentirati svoje projekte: društvenu igru, kartu s blagom, autorske priče o povijesti industrije, elemente ulične umjetnosti….  

smećarci 1

U programu Kvarterska zimnica, čije će se vikend aktivnosti najavljivati iz tjedna u tjedan, sudjeluju brojne riječke udruge, inicijative i pojedinci/ke: Skateboard klub Primo, Tranzicijska inicijativa Rijeka, Caffe bar “Skradin”, Radio Roža, udruga Ri Rock, Kvart za 5, Udruga LFF, umjetnica Tanja Blašković, povjesničar umjetnosti Marko Smoljan, novinar Davor Mandić, Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci, Torpedo Runners, Urban Hartera Climbing Crew, Udruga Dren, udruga Spasimo Ričinu, Planinarsko društvo “Kamenjak”, Društvo arhitekata Rijeka, Volonteri u kulturi HKD-a na Sušaku, kreativni brand Modista i mnogi drugi.

L.B.

Komentari