Kulturno umjetnička udruga Akt udahnula je novi život Street art dječjem parku Pomerio u Rijeci!

513

Možda ste šetajući Rijekom, ovih dana primijetili kako je Street art dječji park Pomerio, koji se nalazi na adresi Fiorella la Guardie 3b, zasjao novim sjajem. Za taj poduhvat zaslužni su Kulturno umjetnička udruga Akt, koja ga je oslikala i Poslovni klub PartneRi, koji je sufinancirao ovaj projekt.

Kulturno umjetnička udruga Akt je udruga kojoj je cilj da kroz svoje djelovanje omogući pojedincu kreativno-produktivno izražavanje svojih vještina i učenje novih, a mi smo ukratko popričali s članicom Kulturno umjetničke udruge i voditeljicom projekta, Sandrom Vučetić.

dječji park pomerio

“Najsretniji smo kad radimo s djecom. Samim tim se naša djelatnost se  i bazira na hrpi radionica koje su uglavnom namijenjene djeci, ali i njihovim roditeljima ili pratiteljima koji također posjećuju naše radionice te zajedničkim snagama i vrlo veselo (ali i ozbiljno, jer igra je jedna od najozbiljnijih situacija u društvu) savladavaju vještine koje im na radionicama prezentiramo. U zadnjih par godina smo se zbilja posvetili tome. Održali smo radionice street arta, izrade kućica za ptice i hranilica/pojilica od kombinacije prirodnih materijala i materijala namijenjenih otpadu, radionice izrade privjesaka za ključeve od materijala namijenjenih otpadu, radionice izrade lutaka od starih čarapa, radionice izrade torbi i ruksaka od starih majica, radionice izrade držača za pisaći pribor od materijala namijenjenih otpadu, radionice izrade blagdanskih ukrasa od materijala namijenjenih otpadu, radionice izrade karnevalskih maski od materijala namijenjenih otpadu, itd.  Izrada murala u dječjem parkiću na Pomeriu nije spadala u radionicu, ali smo imali mnogo znatiželjnika-posjetitelja igrališta, koji su se htjeli poigrati kistom i bojom pa smo im izašli u susret i omogućili im da ostave svoj trag bojom na našem uratku. Jednostavno, volimo kad svi sudjeluju.

Konkretan cilj Udruge je urediti na nama svojstven način tu gradsku površinu koja je prvenstveno namijenjena boravku djece. Zidovi i metalna ploča u parku su bili pošarani i djelovali su kao da traže osvježenje i neku poticajnu i maštovitu priču. Srećom su fasade očuvane pa se oko tog dijela nismo brinuli, a tokom našeg rada dobili smo i puno podrške i pohvale na ideji od strane stanovnika tog područja i slučajnih prolaznika, roditelja, čak i djece koji posjećuju igralište,” kazali su nam iz Kulturno umjetničke udruga Akt.

dječji park pomerio

Nadalje, opisali su nam kako je uopće došlo do oslikavanja dječjeg parka: “S obzirom da volontiram u projektu Moje mjesto pod suncem u Centru za kulturu dijaloga, često znamo otići u taj parkić. Samim time, uvidjela sam zapuštenost parka te čekala pravu priliku, bolje reći – natječaj kojim se sufinancira održavanje gradskih površina tj. akcija za dobrobit društva i zajednice. Naišla sam krajem prošle godine na natječaj Poslovnog kluba PartneRi te osmislila, napisala i prijavila projekt putem udruge čija sam članica. Od 23 prijavljenih projekata pet ih je prošlo, a među njima i projekt naše udruge pod nazivom Street art park Pomerio. Projekt smo prezentirali i gradskim vlastima koje su ga prihvatile i omogućile nam izvedbu našeg uratka.

Iznos cijelog projekta je 8.000,00 kn. Poslovni klub PartneRi financirao je 50% projekta, a za ostalih 50% (u novcu i materijalima) pobrinuli su se ostali naši donatori. To su tvrtke, uglavnom iz Rijeke: Adricom, Bauhaus Rijeka, Daman, Pruša reklame te Fortis Labor iz Zagreba. Imamo još dvije donatorske tvrtke koje su poželjele ostati anonimne. U svakom slučaju zahvaljujemo svima na velikodušnim donacijama i nadamo se da će i dalje nastaviti u istom tonu  pridonositi uređenju gradskih površina svojim hvalevrijednim donatorskim akcijama.”

191403281_935746207158789_857433585575542122_n

Autori oslika su upravo Sandra Vučetić iz Rijeke te Eric Derocchi, graffiter iz Vodnjana, koji je oslikao metalnu ploču i pojedine dijelove na zidovima.

Na pitanje što predstavljaju oslici, Sandra Vučetić nam je kazala: “U parkiću je najupadljivija djevojčica s mačkom te apstraktni prikaz livade na kojoj sve buja. Proljeće je. Najljepše godišnje doba poslužilo je kao inspiracija. Naravno, tu je i prikaz kiše koja nas je malo ometala u radovima, ali smo joj svakako odali počast oslikom. Djevojčica s mačkom je prikaz empatije koju smo htjeli naglasiti oslikom. Mirnoća i sigurnost kojom djevojčica odiše držeći mladunče mačke prikazuje ljudsko biće koje je spremno pomoći, zaštititi, brinuti se o životinjama, a ujedno i oplemeniti sebe kroz tu situaciju općenito u životu. Oslik na metalnoj ploči, čiji je autor Eric Derocchi, predstavlja svemir i poticaj je za maštanje o zaista dalekim prostranstvima.”

dječji park pomerio

“Nadamo se da će gradske vlasti i donatori imati i dalje mogućnosti, želje i volje da se zapuštene gradske površine uređuju na ovaj i bilo kakav drugi način i time omogućiti ugodno okruženje stanovnicima svojeg grada. Naša udruga će, također, rado sudjelovati u tome. Otvoreni smo i želimo sudjelovati u tim akcijama, a bilo bi zgodno da se to radi i u vidu radionica uzevši u obzir želje građana da sudjeluju u izradi oslika kojima smo svjedočili. Ovim putem zahvaljujem se svim sudionicima koji su se okušali u crtanju, svim našim donatorima, prvenstveno Poslovnom klubu PartneRi koji su prepoznali vrijednost projekta za dobrobit zajednice, MO Brajda–Dolac, Gradu Rijeci i svim posjetiteljima parka na podrškama i pohvalama koje smo dobili tokom oslikavanja,” zaključila je naposljetku Sandra Vučetić.

dječji park pomerio dječji park pomerio dječji park pomerio dječji park pomerio

dječji park pomerio

Foto: Kulturno umjetnička udruga Akt

Komentari