Kulturni potencijal Rijeke – usporedbe i perspektive

188
foto: Erik Paladin

Od studenoga 2015. do ožujka ove godine, troje mladih znanstvenika s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru – dr.sc. Krešimir Krolo, dr.sc. Sven Marcelić i dr.sc. Željka Tonković – proveli su veliko anketno istraživanje o kulturnim potrebama i vrijednostima mladih u gradovima na jadranskoj obali. Istraživanje je za cilj imalo mapirati kulturne potrebe uspoređujući gradove i regije (Istra, Kvarner i Dalmacija) s obzirom na vrijednosne orijentacije mladih, pri čemu je anketiranje provedeno na uzorku od 2650 učenika i učenica trećih i četvrtih razreda srednjih škola u šest velikih obalnih gradova: Pula, Rijeka, Zadar, Šibenik, Split i Dubrovnik.

U četvrtak 13. listopada, s početkom u 20 sati, spomenuti istraživački trojac izložit će rezultate anketnog istraživanja riječkoj javnosti na tribini Kulturni potencijal Rijeke – usporedbe i perspektive, koja će se održati u velikoj dvorani Filodrammatice (Korzo 28/1).

Na predstavljanju će se prikazati rezultati istraživanja o učestalosti posjećivanja kulturnih sadržaja (kazališta, kina, koncertnih događanja i slično) u Rijeci, kao i usporedba s drugim gradovima. Također, govorit će se o povezanosti glazbenog ukusa i vrijednosnih orijentacija, razlikama među školama te o utjecaju roditelja po pitanju stvaranja navika kulturne potrošnje i kulturnih potreba.

Namjera tribine je stavljanje rezultata u kontekstualne i strukturne specifičnosti Rijeke u odnosu na druge gradove, te općenitog zadovoljstva kulturnom ponudom grada. U konačnici, krajnji je cilj kroz formu javne rasprave i na osnovu prikazanih podataka naznačiti razvojne potencijale grada koji se mogu iskoristiti za osmišljavanje razvojnih strategija, posebice u svjetlu nedavno dobivene titule Europske prijestolnice kulture za 2020. godinu.

Ulaz je slobodan, a dodatne informacije možete saznati na Facebook stranici događanja i internetskim stranicama udruge Drugo more koja je organizator tribine.

Komentari