Kultna Bilježnica Robija K. na pozornici HKD-a na Sušaku

22

Nakon odgode ovoga proljeća u Hrvatski kulturni dom 24. rujna napokon dolazi predstava Bilježnica Robija K. Satiričkog kazališta Kerempuh. Kultna satirička kolumna uglednog pisca i novinara Viktora Ivančića, jednog od suosnivača političko-satiričkog časopisa Feral Tribune, drsko i beskompromisno udara po najosjetljivijim mjestima hrvatske stvarnosti već trideset i pet godina – i to iz vizure vječnog učenika trećega razreda, lucidnog i hinjeno naivnog Robija K.

Ova subverzivna feljtonistička forma stoga je doživjela svoju scensku inscenaciju u režiji mlade redateljice Marine Pejnović upravo u Satiričkom kazalištu Kerempuh kao jedinom žanrovski (satirički) profiliranom teatru na našim prostorima.

Prilagodba feljtona kazališnom mediju rastvorila je jedan ludistički mozaik pomaknutog i grotesknog univerzuma s nestabilnim, a ipak prepoznatljivim karakterima, razbarušenim dijalektalnim i lokalnim govorom, kao i mnogobrojnim aktualnim društveno-političkim temama koje postaju gorko smiješne kada ih se pretvori u situacije na samom rubu apsurda.

Predstava Bilježnica Robija K. kazališna je igra koja nikad do kraja ne zakoračuje u kazališnu iluziju, ne dopuštajući gledateljima da zaborave na stvarnost koja ih maljem udara po glavi – od nacionalizma i nacionalističke mitomanije, domoljubnog odgoja u ozračju vala iseljavanja iz Hrvatske, upitnih državotvornih i katoličkih svetinja, potlačenih i tlačitelja, naših i njihovih pa sve do taloga prošlosti, ratova i različitih -izama. Robi K., kao promatrač, svjedok burnih vremena i neizbježni mali zafrkant, otvara nam vrata u duhovit i okrutan svijet koji je njegov koliko je i naš.

U Bilježnici Robija K. glume Josip Brakus, Linda Begonja, Filip Detelić, Ana Maras Harmander, Željko Königsknecht i Matija Šakoronja.

Ulaznice po cijeni od 90 kn za parter i 70 kn za balkon moguće je kupiti preko sustava mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) te sat vremena prije predstave na blagajni HKD-a.

Ulaznice kupljene za otkazani termin 28.3.2020. ne vrijede za novi datum! Za povrat novaca za otkazani termin, molimo gledatelje da se jave na lokaciju gdje su ulaznice kupljene.

Komentari