Kruna koncertne sezone: Ville Matvejeff ponovno u Rijeci!

99
Koncertni svjetovi
Foto: Dražen Šokčević

I dok se nižu dramske, operne i baletne premijere na pozornici HNK Ivana pl. Zajca, na današnjoj konferenciji za novinare u kazališnim prostorijama najavljena je kruna koncertne sezone, simfonijski koncert „Koncertni svjetovi“ koji će se održati 11. ožujka pod dirigentskim vodstvom maestra Ville Matvejeffa. Prisutni novinari su više o samome koncertu te dugogodišnjem partnerstvu Kazališta i Ine imali prilike poslušati od strane ravnatelja Opere Dražena Siriščevića, počasnog gosta dirigenta maestra Ville Matvejeffa te Krešimira Katića, direktora Marketinških komunikacija Ine, generalnog pokrovitelja Riječkog simfonijskog orkestra.

Dražen Siriščević istaknuo je da kada je krenuo tražiti odgovor na pitanje trajanja suradnje između Ine i Kazališta, dobio „krasan odgovor kako je INA, uz ovo Kazalište, oduvijek.“ Iako to „možda nije kalendarski i povijesno istinito“, ravnatelj riječke Opere podcrtava da taj odgovor „govori o nečemu drugome, o trajnoj vezi koja postoji između gospodarstva i kulture i o tome kako se izvrsnosti prepoznaju.“ Okrećući se prema centralnom događaju koncertne sezone, kazao je da odabrani program vezuje dobro poznata glazbena iskustva:

Koncert spaja glazbena uzbuđenja koja su svima poznata, kao Lisinskog i Mendelsshona, ali i izazove kao što je Lutosławski. Upravo su izazovi nešto što krasi ovo kazalište te ga izdvaja. Možemo se pohvaliti time da cijeli naš program i sve što radimo ne uključuje samo klasiku i očekivani program, već smo uvijek okrenuti izazovima kojima nasreću uvijek znamo uspješno odgovoriti. To nas izdvaja u našem kulturnom prostoru te nas čini posebnima i bez konkurencija, što je prepoznala i Ina.“

Koncertni svjetovi
Foto: Dražen Šokčević

Razlažući kako je slagan program, ravnatelj ističe kako je zamolio dirigenta da uključi djelo Vatroslava Lisinskog, „nedovoljno prisutnog u našoj kulturnoj javnosti.“ Kako u 2024. godini obilježavamo 170. godišnjicu skladateljeve smrti, Siriščević je kazao kako mu je drago što upravo središnji koncert započinje skladateljevim djelom.

Simfonijski koncert „Koncertni svjetovi“ na programu ima tri velika djela

Otpočinje tonskom slikom za orkestar Vatroslava Lisinskog, nastavlja se skladbom Felixa Mendelssohna Koncert za violinu u e-molu, Op.64, a završava jednom od najpoznatijih skladbi dvadesetoga stoljeća, Koncertom za orkestar Witolda Lutosławskog. Nekadašnji šef dirigent Riječkog simfonijskog orkestra, a sada počasni gost dirigent Ville Matvejeff za pridošle je kazao da je točno prije deset godina stigao u Rijeku te da je ovaj koncert „proslava dugog prijateljstva“ između svih aktera:

Jako smo sretni što smo ostvarili ovu prekrasnu suradnju s Inom. Moram, također, reći iz svoje perspektive da je ovih dana stvarno izazovno pronaći dugoročna partnerstva između kulturnih i korporativnih institucija. I ovakvi odnosi koje Opera i INA imaju zaista su od posebne vrijednosti za posao koji radimo. Jer kultura doista treba potporu, treba državnu potporu, treba publiku, ali i važna i snažna partnerstva kompanija i korporativnih biznisa koji su uključeni u regiju.“

Govoreći o programu, istaknuo je kako je izuzetno sretan što ima priliku izvoditi djela hrvatskih autora te što je cijeli program pomno uvezan. Drago mu je i što će događaj uveličati dolazak violiniste i koncertnog majstora Finske nacionalne opere, Jukke Merjanena. Konačno, istaknuo je kako mu je čast po prvi put predstaviti djelo Witolda Lutosławskog riječkoj publici uz Riječki simfonijski orkestar:

„To je vrlo ekspresivno, dojmljivo, virtuozno djelo koje će vrlo dobro prikazati svu virtuoznost samog koncerta, ali i svih glazbenika. Svaki dio Riječkog simfonijskog orkestra imat će priliku pokazati svoje vještine.“

Priliku da zaokruži konferenciju dobio je direktor Marketinških komunikacija Ine, Krešimir Katić. Direktor je objasnio kako INA ove godine slavi 60 godina postojanja, „dugih šezdeset godina jedne lijepe tradicije“, ističući kako im je zadovoljstvo što već dugi niz uspijevaju održavati ovaj partnerski odnos:

Četvrtu godinu zaredom smo generalni sponzor Riječkog simfonijskog orkestra. To je pokazatelj da nam je lokalna zajednica od izrazitog značaja i veseli nas što imamo priliku pomoći i brendirati Riječki simfonijski orkestar kao prepoznatljivi kulturni čimbenik.

Od velike važnosti je i obogaćivanje kulturne ponude lokalne zajednice, što je jako važno za razvoj i društvo u cjelini. Ono što zaista moram napomenuti je da nam lokalna zajednica pruža veliku podršku tijekom najveće investicije u Ininoj novijoj povijesti, projektu nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka. Upravo iz tog razloga nam je drago što možemo uzvratiti potporu zajednici.

Vjerujem da nas čeka još mnogo lijepih prilika za suradnju i nadam se da će svi koji dođu na koncert uživati.“

Simfonijski koncert Koncertni svjetovi na rasporedu je u ponedjeljak, 11. ožujka, u 19,30.

Komentari