Počeli radovi na izgradnji Dječje kuće u kompleksu Benčić

168

Započeli su radovi na uređenju još jednog objekta u sklopu kompleksa Benčić – prenamjeni tzv. Ciglene zgrade u Dječju kuću.

Prva takve vrste u Hrvatskoj, dječja kuća ugostit će niz programa namijenjenih djeci od 0 do 12 godina, a kultura u Dječjoj kući sezat će puno dalje od sadržaja koji se gleda, sluša ili čita – kulturu u Dječjoj kući djeca osmišljavaju, stvaraju, dijele i primaju.

Rekonstrukcija će stajati 41,7 milijuna kn, a radove izvodi tvrtka ING-GRAD.

Pri rekonstrukciji Ciglene zgrade uklonit će se sav postojeći unutarnji sadržaj osim četiri vanjska zida koji se zadržavaju, a dio originalnih lijevanih željeznih stupova i gredi koristit će se i u novom rasporedu.

dječja kuća2
T-zgrada i Dječja kuća – vizualizacija Saša Randić

Buduća Gradska knjižnica Rijeka i Dječja kućaUnutrašnjost zgrade oblikovat će se kao „kuća u kući“, „čarobna kutija“ umetnuta u postojeću “ciglenu” zgradu. Svaki od katova do kojih se uspinje bočnim stubištima ili pak liftom nose svoju posebnu priču, posebne sadržaje i svaki se kat predstavlja kao jedinstvena programska čarolija.

Posebnu zanimljivost prostoru dat će tzv. svjetlarnik, široki stožac koji se proteže kroz cijelu zgradu po visini, s više staklenih otvora i izlazi na krov. Kroz njega će u zgradu ulaziti svjetlost.

Na osmišljavanju sadržaja buduće Dječje kuće zajednički rade čak četiri riječke kulturne ustanove – Art kino, Gradska knjižnica Rijeka, Gradsko kazalište lutaka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti – te udruge i nezavisne organizacije poput Vijeća mladih Benčić i dr.

Rekonstrukcija Ciglene zgrade u Dječju kuću provodi se u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020.“ unutar Integriranih teritorijalnih ulaganja, odnosno u sklopu Urbane aglomeracije Rijeka. Rijeci je za projekt uređenja Dječje kuće i Gradske knjižnice dodijeljeno 68,21 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava.

Komentari