Kreće 1. BURA film festival u Bakru i na Krasici, a otvara se erotskim filmom koji je producirao Branko Lustig – upravo u Bakru!

204
filmski festival bura

Sljedeći tjedan, od 4. do 6. srpnja, održava se prvi BURA film festival koji organizira  Udruga “Studio B7”. Festival je besplatan za sve posjetitelje. Svaka od filmskih večeri biti će moderirana od strane osoba povezanih sa filmskom industrijom, a službeni kum festivala je glumac Edvin Liverić.

Program prvog BURA film festivala otvara se erotskim filmom koji je inspiriran predstavom u kojoj je glumio Sylvester Stallone, a film je producirao Branko Lustig 1974. godine – upravo u Bakru.

Svečano otvaranje će se održati u četvrtak, 4. srpnja u Domu kulture “Matija Mažić” u Bakru, uz izvedbu nagrađivanog gitarista Natka Štiglića na flamenco gitari u 19:00h i nakon toga slijedi projekcija spomenutog filma “Score” u 20:00h.

Drugi dan festivala, 5. srpnja, započinje s posebnom radionicom koja je organizirana u suradnji s udrugom “Film svima”. Radi se o radionici inkluzivnog filma “Film svima svugdje” za djecu od 5 do 11 godina. Djecu će se upoznati s inkluzivnim kulturnim praksama, projekcijom prevedenog i prilagođenog filma te će se održati edukacija o medijskoj kulturi te inkluzivnim praksama u kulturi. U sklopu toga bit će organizirana i kratka radionica hrvatskog znakovnog jezika. Radionica će se održati u Gradskoj knjižnici Bakar s početkom u 10:30h.
Kasnije tog dana, s početkom u 20:00h prikazuje se selekcija kratkih filmova koji su se prijavili na natječaj udruge “Studio B7”. Oni će biti prikazani u staroj jezgri grada Bakra, ispred poznate bakarske Turske kuće, koji je zaštićen od strane UNESCO-a. Za potrebe ovog natječaja za kratkometražne filmove osnovan je stručni žiri koji se sastoji od mladih ljudi iz filmske industrije. Prijavio se zaista velik broj mnogobrojnih redatelja iz čak 12 zemalja. Nakon filmskih projekcija slijedi i zabava uz DJ-a.
Subota ujutro ponovno je rezervirana za djecu, a za njih je pripremljena projekcija filma “Čarobna šuma”. Iako je ovo program za mlađe uzraste, organizatori vjeruju da će nostalgija privući i starije. Projekcija počinje u 11:00h te je organizirana u Domu kulture “Matija Mažić”, u Bakru.

U subotu popodne sljedi cronenbergov film “Infinity Pool”, sniman po cijeloj Hrvatskoj i doniran od strane Anite Juke koja je također producentica filma. Prikazuje se u 16:00h u Frankopanskom kaštelu u Bakru.

Subota navečer je glavna večer festivala i večer zatvaranja festivala na livadama na Hroljevu (Krasica), gdje je udruga “Studio B7” prije dvije godine održala “Ljetno kino na otvorenom”, a platno je zamalo otpuhala bura. Upravo po tome je festival i dobio ime. Za zatvaranje prikazuje se film “La chimera”, komedija-drama o arheologu koji krade artefakte u Italiji. Film je nominiran za Zlatnu palmu u Cannesu.
U petak i subotu organizatori su za sve posjetitelje pripremili kroštule koje su napravili umirovljenici, veliki prijatelji i potpora udruge. Također, na štandovima će se pridružiti i pekara “Babuska” koja je jedna od prvih koja je razvijala sourdough kulturu u Primorju, lokalna pizzeria “Na Piketu” te Gospoja sa Krka sa svojim vinom. Sve je lokalno i zdravo.

Organiziranje samoodrživih događanja i edukacija o ekološkoj osviještenosti putem istih glavni je cilj Udruge “Studio B7”. Zbog toga je i ovaj festival “waste free”, i ne podržava reciklažu, već promovira korištenje alata koji se mogu ponovno koristiti.

“To ne radimo zato što ovaj pokret sada u trendu, već nam je zaista cilj da iza naših događanja nema nikakvog otpada u šumi ili na drugim mjestima na kojima ih organiziramo. Zbog toga pozivamo ljude da nose vlastite čaše i posude iz kojih će konzumirati hranu i piće, a sve namirnice koje će se moći konzumirati su proizvodi lokalnih firmi i OPG-ovaca koji se nalaze u radijusu od 15 km od mjesta održavanja festivala. Svi smo mladi, svi ovo radimo neprofitno – na volonterskoj bazi. Trudimo se jer vjerujemo da postoji i “plan B”, “opcija B”, koja nije samo odseliti se iz Hrvatske, već stvoriti kulturu, život i ekonomiju kakvu želimo upravo tu gdje jesmo. Čak pola članova naše udruge je u jednom trenutku živjelo ili još uvijek živi vani, u Parizu, Londonu, Briselu, Berlinu i Beogradu – ali imamo veliku potrebu ulagati u kraj iz kojeg smo potekli, vratiti nešto zajednici koja nas je digla te na neki način oplemeniti ovo područje.”, poručuju organizatori.

Komentari