Kostrena: Otvorenjem poučne šetnice “Put počivala” najavljeno Kostrensko leto

87

Uprizorenjem djelića nekadašnjeg načina života Kostrene uz koji je vezana priča o kostrenskim počivalima, započeo je program Kostrenskog leta.

Turistička zajednica općine Kostrena predstavila je novu zanimljivu poučnu šetnicu nazvanu Put počivala kroz koju će posjetitelji moći pobliže upoznati Kostrenu, njezine skrivene kutke kao i djeliće njezine povijesti. Život u Kostreni nekada nije bilo lagodan kao danas, pogotovo ženama koje su dok su muževi plovili uza sve ostale poslove obavljale i jedan od tada najtežih ženskih poslova, a to je bilo pranje rublja. Rublje se pralo na izvorištima slatke vode kakva su na bila plažama Perilo i Stara voda, a potom nakon dugotrajnog i mukotrpnog postupka na leđima uzbrdo nosilo kućama. Zbog napornog puta i teškog tereta žene su često radile u paru. Kameni zidići “počivala”, služili su im kao mjesta predaha na kojima bi odložile teški teret i počinule, no počivala su bila više od mjesta predaha. Ona su bila i svojevrsna mikro središta društvenog života, mjesta susreta, druženja i razmjene informacija. „Danas je zapravo poznat dio lokacija na kojima su se nalazila počivala koje smo uspjeli detektirati bilo u sjećanjima naših starijih sumještana ili kroz fotografije i uz njih je formirana ova edukativna šetnica.  Na svega dvije lokacije počivala su sačuvana i obnovljena, ono uz cestu prema uvali Žurkovo i ovo kraj plaže Perilo koja je upravo po svojoj funkciji i dobila ime“, rekla je direktorica Turističke zajednice općine Kostrena Belma Džomba.

kostrensko leto

Put počivala prikazan je na interpretacijskim tablama koje će biti postavljene duž nove šetnice.

Osim zanimljivih šetnica i prekrasnih plaža, Kostrena će ovog ljeta svoje goste dočekati i bogatim programom manifestacije Kostrensko leto koja će sve do kraja kolovoza ponuditi brojne zanimljive sadržaje. Obalna šetnica, trgovi, plaže i lučice postaju nezaobilazna odredišta svih ljubitelja glazbe, dobre i zdrave hrane, zanimljivih kino i kazališnih predstava koje pod pokroviteljstvom Općine Kostrena organiziraju Turistička zajednica općine Kostrena, Centar kulture Kostrena i kostrenski ugostitelji uz podršku Komunalnog društva Kostrena i sponzora,  tvrtki INA i Dezinsekcija.

Počivala_2

Vjerujemo da će ovog ljeta u Kostreni svatko pronaći nešto za sebe, bilo da je riječ o glazbenom kampu za mlade, kazališnim i kino predstavama na otvorenom ili odlično prihvaćenim koncertima s mora i na plažama s kojima nastavljamo i ovog ljeta“, rekla je ravnateljica Centra kulture Kostrena Borka Reljac.

Općinski načelnik Dražen Vranić pohvalio je zajedničku organizaciju i suradnju TZO Kostrene i Centra kulture koji Kostrenu transformiraju u zanimljivo cjelogodišnje odredište, interpretiraju njezinu povijest i na njoj grade nove sadržaje.

Počivala_4

Nakon dvije godine pauze Kostrenska noć u organizaciji TZO Kostrene postaje dvodnevni događaj, a ljeto će zaključiti veliki koncert u lučici Podurinj. Program Kostrenskog leta potražite na Facebook stranicama Turističke zajednice općine Kostrena, Centra kulture Kostrena te na portalu i Facebook stranici Naša Kostrena.

L.B.

Komentari