Koronavirus zaustavlja obnovu Notre-Dame, što izaziva bojazan da bi se ovaj gorostas mogao urušiti

51

Obnova pariške katedrale zaostaje više od četiri mjeseca usred epidemije koronavirusa dok se grad još uvijek oporavlja od požara prije gotovo godinu dana. Notre Dame se suočava s novom krizom jer koronavirus zaustavlja obnovu od milijardu funti. Radovi su već mjesecima odgođeni zbog procesa dekontaminacije jer se u plamenu otopilo više od 300 tona olova s krova, prekrivši građevinu toksičnim česticama koje se teško skidaju. Naime, francuska karantena uslijed pandemije dolazi nakon zime u kojoj su oluje učinile previše opasnim rad u razorenoj pariškoj katedrali.natoč masivnim drvenim gredama koje sprječavaju da ne padnu arkade i zabat, struktura je i dalje krhka. Vlasti su zimi morale zaustaviti posao nekoliko puta kad je brzina vjetra prelazila 40 km/h. Radnici koji uobičajeno rade na građevini nisu čak uklonili ni gomilu metalnih cijevi koje su se ispreplele u požaru, koji je izbio tijekom renovacije krovišta. Sve dok to ne učine, ne mogu postaviti izdržljiviji privremeni krov koji bi od kiše štitio neprocjenjive crkvene umjetnine.

Obnova zaostaje barem četiri mjeseca i strahuje se da bi daljnja odgoda mogla dovesti do daljnjeg urušavanja. Neposredno prije pojave COVID-19, timovi su trebali započeti demontažu 10 000 skela koje su pokrivale katedralu radi projekta obnove. Taj bi posao trebao završiti do kraja ove godine kako bi se moglo započeti s mijenjanjem krovnih greda. Ali Pariz sada mora čekati, a ogromna dizalica koja se nadvija nad opustošenom katedralom brzo postaje trajno obilježje katedrale. Kako je Francuska započela s karantenom od četiri tjedna, sutrašnja ceremonija planirana za obilježavanje godišnjice požara otkazana je.

 

Na Veliki petak, samo sedam osoba bilo je dopušteno da uđu u katedralu da obave uskrsnu tradiciju i prilog za emitiranje na nacionalnoj televiziji. Pariški nadbiskup Michel Aupetit i njegovi svećenici nosili su kacige kad su ulazili u katedralu, koja je trenutno jedno veliko gradilište. Ostali članovi su nosili bijele kombinezone i čizme kako bi se zaštitili od trovanja olovom nakon što je požar ostavio tragove na cijeloj strukturi.

Nakon što se klanjao pred relikvijom Kristove krune od trnja, koju je vatrogasac spasio od plamena, monsinjor Aupetit rekao je: “Prije godinu dana, ova katedrala je gorjela. Danas smo u ovoj napola srušenoj katedrali i kažemo da se život nastavlja. “ Dodao je da iako je svijet „paraliziran pandemijom koja širi smrt“, u Notre Dame je bilo ispravno „slaviti život koji je jači od smrti, ljubav koja je jača od mržnje.“

Prisjetimo se, nakon požara, predsjednik Emmanuel Macron obećao je da će Notre Dame biti potpuno obnovljena u roku od pet godina. Požar 15. travnja prošle godine započeo je u potkrovlju ispod kamenog svoda katedrale iz 13. stoljeća. Plamen je zahvatio njezine drvene grede prije dolaska vatrogasaca. Tisuće ljudi s užasom je promatralo kako katedrala gori, a vatra je gotovo srušila glavne zvonike i zidove. Istražitelji smatraju da je to mogla biti posljedica radnikove cigarete ili električne greške. Danas će samo jedno veliko zvono “Emmanuel” na južnom tornju katedrale zazvoniti u 20 sati kako bi označilo trenutak izbijanja požara. Bezbrojne operacije čišćenja i restauracije su na čekanju, a glavni arhitekt projekta Philippe Villeneuve upozorio je da bi se tijekom radova mogli pojaviti novi izazovi.

Izvor: Mirror

Komentari