Korijeni i travke temat ovogodišnjeg Blitza

Početkom rujna u Rovinju se održava treće izdanje BLITZ Međunarodnog festivala izvedbenih umjetnosti

293

BLITZ se otvara u utorak 1. rujna multisenzorijalnom performativnom šetnjom kojom nas rovinjski Ensemble Antonio Gandusio & Guests vode od Malog mola, kroz stari grad do terase Monte, gdje će festival otvoriti DJ set riječke Madame Fature, uz iće i piće.

Srijeda 2. rujna je dan lansiranja dvije nove programske sekcije: bLiTZ 4 kiDZ za najmlađu publiku s predstavom “A tko si ti?” čakovačke družine Pinklec i SURPRISES. Experimental Cinema Corner, kutak za ljubitelje eksperimentalnog filma s radovima talijanske grupe ZAPRUDERfilmmakersgroup, američkog redatelja Reynolda Reynoldsa te mlade nizozemske umjetnice Melanie Bonajo, koji vrlo originalno tematiziraju neke od ovogodišnjih motiva festivala: odnos čovjeka s čovjekom, s vremenom, s prirodom.

U četvrtak 3. rujna sve se na lokalitet Sv. Kristofor gdje će u srcu prirode talijanski umjetnici i zemljoradnici Teatro delle Ariette odigrati L’estate.fine [Ljeto.kraj], svojevrsni svjetovni Uskrs, obred prelaska i transformacije.

U petak 4. rujna će se još dublje ući u mračne podzemne vode koje plove ovogodišnjim festivalskim štivom, još smjelije pogledati u teme kao što su otuđenje, brutalnost, zločin, ubojstvo te ih konačno imenovati riječima: u okvirima Croatian Scene Focusa uz spisateljicu Ivanu Sajko i njezin roman Rio Bar iz 2006. te uz izvedbenu skupinu BADco. i njihovu najnoviju predstavu “Stranac” po romanu Alberta Camusa iz 1942.

Festival će se zatvoriti u subotu 5. rujna dugim regenerativnim plesom, simbolom novog rađanja, od zalaska sunca do svjetlucanja zvijezda, jedna nova zora: RootOnda party na otoku Sv. Katarina, kada scenu preuzimaju lokalni i inozemni DJ-evi: Rebekah Aff iz Berlina, Felver iz Zagreba, beogradski Kristijan Molnar i BLITZ resident Schwizarski u Zagrebu.

Treće izdanje festivala upotpunjuje nova web-stranica s programom i satnicom događanja blitzfestival.com