Konferencija „Kriza mentalnog zdravlja: Djeca i mladi 2030.?!“ polučila konstruktivne zaključke u rješavanju gorućeg javnozdravstvenog problema

90
Kriza mentalnog zdravlja: Djeca i mladi 2030.

Dvodnevna međunarodna konferencija „Kriza mentalnog zdravlja: Djeca i mladi 2030.?!“ koja se održala 9. i 10. listopada 2023. godine u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, polučila je praktične pravce u rješavanju gorućeg javnozdravstvenog problema s mentalnim zdravljem u mlađoj populaciji.

Okupljeni stručnjaci potvrdili su da u društvu zaista postoji prava epidemija poteškoća s mentalnim zdravljem u ovoj specifičnoj populaciji, pogotovo u razdoblju nakon COVID-19 pandemije, a rastu negativnih trendova svakako pridonosi i digitalizacija – internet i društvene mreže. Nasilje među mladima usko je povezano upravo s novim tehnologijama i dio je uzročno-posljedičnog lanca porasta broja depresivnosti, anksioznosti i ostalih problema s mentalnim zdravljem među djecom i mladima.

Kriza mentalnog zdravlja: Djeca i mladi 2030.

Danas zaista postoji jako puno znanja, radionica, dobrih primjera iz kliničke prakse te programa za različite dobne skupine koji su zaista vrijedni preventivni i kurativni alati u jačanju emotivne i intelektualne otpornosti svakog pojedinca. Veliki broj njih predstavili smo tijekom završnog dana konferencije, ali svakako treba raditi na reorganizaciji sustava u smislu adresiranja potkapacitiranosti, dodatnom povezivanju i intersektorskoj suradnji“ – rekao je voditelj Odsjeka za promicanje i zaštitu mentalnog zdravlja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije doc. dr. sc. Darko Roviš.

U Hrvatskoj zasigurno postoji velika nejednakost u pristupu resursima potrebnim za učinkovito nošenje s problemima mentalnog zdravlja, a najavljeni novi strateški okvir u obrazovanju trebao bi pridonijeti osnaživanju ovog sustava. Osim kurikuluma za građanski i zdravstveni odgoj, potreban je i prostor za njihovu provedbu i to je svakako prioritet na kojem treba raditi.

Novo vrijeme nosi i nove izazove, a rješenja je potrebno prilagoditi suvremenim trendovima. Današnji adolescenti budući su roditelji i zato je vrlo važno što ranije intervenirati i investirati značajne resurse u rješavanje problema mentalnog zdravlja među mlađom populacijom.

Komentari