Koncert “Iz Europe i Južne Amerike”

151

“Iz Europe i Južne Amerike” naziv je koncerta priznatoga hrvatskoga gitarista Tvrtka Sarića koji će biti održan u subotu, 19. ožujka 2011. u 12 sati u foyeru riječkog HNK Ivana pl. Zajca u sklopu ciklusa “Subotnje matineje u foyeru“. Na programu su djela kubanskog skladatelja Lea Brouwera, paragvajskog Barriossa Mangore te europskih Niccole Paganinija i Nikite Koshkina. Sva četvorica kompozitora svojim su skladbama postali svjetski poznati, a svojim su, pak, virtuoznim i magičnim sviranjem gitare osvojili publiku.

Koncert će početi Sonatom Lea Brouwera (1939.) koji je u svojoj dugogodišnjoj karijeri napisao mnoštvo skladbi za solo gitaru, nekoliko koncerata za gitaru i više od 40 kompozicija za film. Njegovi početni radovi stvarani su pod utjecajem narodne kubanske glazbe, a tijekom 60-tih i 70-tih godina prošlog stoljeća na njega su snažan utjecaj imali moderni kompozitori poput Luigija Nona i Iannisa Xenakisa.

Potom će uslijediti djelo najvećeg violinista virtuoza svih vremena Niccoloa Paganinija (1782.-1840.) koji je jednako dobro svirao i gitaru kao što je i uspješno skladao glazbu za taj instrument. Izvodit će se njegova Grande Sonata. Koncert će se nastaviti izvedbom najpoznatijeg djela ruskoga gitarista i skladatelja Nikite Koshkina (1956.), djela poznatim pod nazivom Usher-Waltz inspiriranim pričom Edgara Allana Poea Pad kuće Usherovih, a skladanim za slavnoga gitarista Vladislava Blaha. I za kraj gitarističkog recitala bit će izvedena skladba Un Sueño en la Floresta Barriosa Mangora (1885.-1944.), za kojega je gitarist John Williams rekao:”Kao gitarist i kompozitor Barrios je najbolji od najboljih. Njegova je glazba bolje oblikovana, više poetična! U konačnici, bezvremenska.”
Gitarist Tvrtko Sarić rođen je Gospiću. Glazbenu naobrazbu započeo je u Rijeci gdje se tri godine školovao u klasi Nikole Jedrlinića da bi potom maturirao u Zagrebu u klasi prof. Ištvana Römera. Diplomirao je u klasi prof. Darka Petrinjaka na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Na Visokoj školi za glazbu u Lovranu pohađao je jednogodišnju specijalizaciju u klasi prof. Gorana Listeša. Tijekom studija i kasnije, usavršavao se na domaćim i međunarodnim majstorskim tečajevima (V. Dešpalj, M. L. Saomarcos, D. Russell, R. Issac, M. Barrueco). Kao solist i komorni glazbenik nastupao je, među ostalim, u Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Poljskoj, BiH, Meksiku i SAD-u. Kao solist nastupao je sa Zagrebačkom filharmonijom, Celjskim godalnim orkestrom, te gotovo svim gudačkim kvartetima u Hrvatskoj. Nastupa u orkestru Zagrebačke filharmonije i ansamblu Cantus. Od 2010. godine član je renesansnog ansambla Minstrel, gdje svira lutnju.

Do sada je izdao tri nosača zvuka. Prvi je Insieme iz 2001. godine, s pijanistom Damirom Gregurićem u izdanju slovenske izdavačke kuće Coda. Dva su u izdanju Aquarius recordsa: solistički nosač zvuka Recital iz 2006. godine te „and than…turn to the mountain…“ sa slovenskim flautistom Matejem Grahekom snimljen 2007. godine.

Osnivač je i umjetnički ravnatelj nekoliko glazbenih ciklusa na području grada Gospića i Ličko-senjske županije. U zvanju višeg predavača zaposlen je na Učiteljskom fakultetu u Rijeci, odsjek u Gospiću.

Komentari