Kino Mediteran u sklopu 24. Kastafskog kulturnog leta

128

Drugu godinu za redom, Kastafsko kulturno leto ostvaruje suradnju s Kinom Mediteran, putujućim kinom u organizaciji Festivala mediteranskog filma Split, čiji je glavni cilj vraćanje kino repertoara u manje gradove diljem Hrvatske gdje su kina odavno zatvorena ili ne postoje. Projekt se u 6 gradova održava kroz cijelu godinu, a u ostalim gradovima domaćinima u ljetnim mjesecima. Dugoročni cilj projekta je da se što više gradova pridruži cjelogodišnjoj mreži kina.

Kino Mediteran publici nudi uvid u filmove europske i svjetske kinematografije, a važnije od svega otvara im kino vrata barem na nekoliko dana. Ove godine u Kastvu na filmskom platnu pozornice Crekvina igrat će tri dugometražna europska filma te tri kratkometražna domaća uratka.

Kino Mediteran organiziran je uz potporu lokalnih partnera, Kreativne Europe, Zaklade Kultura nova i Hrvatskog audiovizualnog centra.

24KKL_Kino Mediteran_Divlje priče

5.8.2015., srijeda, 21:00, Crekvina

Vrilo – Ivan Šušnjar, 2014., 3′
Na otoku Braču, u Supetru, svako popodne vruće ljetne sezone ispunjeno je rutinom umirovljenih žena. Čakula i tombola njihove su glavne zanimacije, a žene koje je igraju prikazuju njenu čar i ritualnost u ovom filmu.

Divlje priče – Damián Szifrón, Argentina, 2014, 122′, Crna komedija
Inženjer za rušenje građevina, kuhar i konobarica u zabačenom restoranu pokraj puta, nonšalantni biznismen u neprijateljskoj zemlji, tek vjenčani par na raskošnom vjenčanju i milijunaš koji uživa u prijateljskim odnosima s porodicom i uposlenicima. Upoznajte protagoniste šest priča scenarista i reditelja Damiána Szifróna, obične ljude s običnim životima poput naših. Sve dok uobičajena situacija – sitna nepravda s kakvom se ljudi širom svijeta svakodnevno susreću – ne izbriše masku običnosti s njihovih lica. Živci pucaju, a granice pristojnog ponašanja se pomjeraju brzinom kretanja pobješnjele životinje. Ova kompilacija crnohumornih priča opisuje šest vrsta osvete i odluke za koje se s pravom može posumnjati da prkose zdravom razumu.

24KKL_Kino Mediteran_Lekcija

6.8.2015., četvrtak, 21:00, Crekvina

Medo Mali – Igor Jelinović, 2015. 20′
Medo Mali živi s mamom. Kao svaka mama, i njegova je zabrinuta za njega. Smišlja način kako da mu pomogne.

Lekcija – Kristina Grozeva & Petar Valchanov, Bugarska-Grčka, 2014, 105′, Drama
U bugarskom gradiću mlada učiteljica Nadežda u razredu traži lopova kako bi ga podučila razlici između dobra i zla. Ali kad ostane dužna lihvarima, može li sama pronaći pravi put? Nadežda je profesorica engleskog u srednjoj školi blizu Sofije. Šokirana informacijom o krađi koju je počinio netko od njenih učenika, odlučuje pronaći krivca i kazniti ga. Dok se raspliće ova situacija u školi, njezin privatni život se drastično mijenja. Odvjetnik je obavještava kako će joj banka oduzeti kuću i staviti je na aukciju jer nije plaćala hipoteku. Odluči kako neće prezati ni pred čim u namjeri da se riješi duga i zadrži kuću prije nego postane prekasno. Kada se njezin privatni i profesionalni život preklope, zaboravlja na sve lekcije kojima je podučavala svoje učenike.

Kino Mediteran - Van sebe

7.8.2015., petak, 21:00, Crekvina

Lako pokojnima – Matea Šarić, 2015., 20′
Ive zarađuje čisteći i ukrašavajući grobove pokojnika čije obitelji i potomci žive u inozemstvu. Grobove uređuje, međutim, samo kada zna da će obitelj doći. Sve se zakomplicira kad se na groblju nađe član obitelji pokojnice kojeg Ive tad nije očekivao…

Van sebe – Ole Giæver, Norveška, 2014, 80′, Drama-Komedija
Ole Giæver, redatelj, scenarist i glavni glumac u svom filmu Van sebe kreće na čudan i duhovit put. Martin je na rubu krize srednjih godina. Nakon dosadnog radnog dana ispunjenog sanjarenjima, Martin odluči spakirati ruksak i otići u prirodu. Ali čeka ga mirna i na trenutke opasna avantura, jer koliko god zabavno bilo trčati gol po divljini, uvijek možete naletjeti na strance u neočekivanim trenucima. Bez cenzure, egzistencijalan i duhovit, ovo je film o tome što znači biti ljudsko biće i o svemu što nas pokreće i muči.

Ulaz na program u sklopu Kina Mediteran je slobodan.

U isto vrijeme, od 5.-7.8.2015. održat će se i besplatna Radionica glume u sklopu 24. Kastafskog kulturnog leta u Gradskoj loži od 11:00 – 17:00 sati pod vodstvom Simone Dimitrov Palatinuš. Više o radionici.

Komentari