Povodom početka 13. Festivala Riječke ljetne noći i Međunarodnog natjecanja mladih opernih pjevača “Zinka Kunc Milanov”, održana je konferencija za medije u HNK Ivana pl. Zajca.

Konferenciji za medije prisustvovali su ravnatelj Opere Marin Blažević, inicijatorica i ravnateljica Međunarodnog natjecanja mladih opernih pjevača „Zinka Milanov“ – Vlatka Oršanić, tenor, skladatelj, predavač na švedskom University of Karlstadt, sukreator Opere Mecatronice – Carl Unander-Scharin i njegova suradnica Åsa Unander-Scharin, ravnateljica Hrvatske drame Jelena Kovačić te Senad Bešić ispred INA-e, pokrovitelja baletnog programa Riječkih ljetnih noći.

U petak, 01. srpnja 2016. godine s početkom u 18h, započinje Urbana uvertira u Riječke ljetne noći na čak tri pozornice (ispred Gradske vijećnice, kod starog Kraša te na Trgu 128. brigade HV), ali i duž Korza gdje će se u vremenu od 19h do 21h kretati i četiri hodača na štulama uz modeliranje balona i animaciju prolaznika.

Istog dana će se u 21:30h održati svečano otvaranje festivala pod krilaticom “Vaše kazalište vama” ispred i oko zgrade HNK Ivana pl. Zajca, a u kojem sudjeluju svi ansambli kojima će se pridružiti i Zvjezdan Ružić Trio te operni solisti Kristina i Robert Kolar. Ulaz je slobodan.

Carl Unander-Scharin, Marin Blažević, Senad Bešić i Vlatka Oršanić
Carl Unander-Scharin, Marin Blažević, Senad Bešić i Vlatka Oršanić

Prikazat će se fragmenti nekih naših predstava iz ove, ali i prethodnih sezona, kao na primjer fragmenti predstava Seks, Turbofolk, Obojano plavim, zatim fragmenti iz opera Moć sudbine, Nabucco… Ali u sasvim novom kontekstu! Različite predstave će različiti ansambli uklopiti u jedan novi scenarij“ – izjavio je Blažević.

U 19h možete pogledati ljetnu dramsko-lutkarsku radionicu Gradskog kazališta lutaka Rijeka „Čudesna ljetna noć“. Ulaz je također slobodan, no uz ranije podizanje propusnica. U programu otvaranja Festivala sudjeluje i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja u čijem će vrtu u 20h biti predstavljena virtualna izložba „120 godina Guvernerove palače“. Zbog tehničkih razloga, 3D prezentacija „Muzeji zajedno-muzejske priče“ održat će se dan kasnije, u subotu 2. srpnja u 20h u prolazu između Radio Rijeke i Malog salona.

Cijelo kazalište na neki način izlazi van u duhu Riječkih ljetnih noći, s obzirom na to da se većina programa odvija u vanjskim prostorima, pod vedrim nebom“, izjavila je Jelena Kovačić.

Vlatka Oršanić, Jelena Kovačić i Milena Jerneić
Vlatka Oršanić, Jelena Kovačić i Milena Jerneić

Gosti iz Švedske, Carl i Åsa Unander-Scharin predstavili su projekt „Observer/Promatrač“ – interaktivnu instalaciju koja će omogućiti publici da, krećući se prostorom foyera HNK Ivana pl. Zajca, uđu u neku vrstu tehnološke komunikacije sa glasom Zinke Milanov, prije svega s njezinom arijom iz opere Trubadur koja je obilježila cijelu njezinu karijeru. Predstavljanje ovog projekta bit će sutra, 29. lipnja u 20h, u sklopu drugog Međunarodnog natjecanja mladih opernih pjevača „Zinka Milanov“.

Vlatka Oršanić, inicijatorica i ravnateljica Međunarodnog natjecanja mladih opernih pjevača „Zinka Milanov“, rekla je kako se na natjecanje ove godine prijavilo stotinjak pjevača te su nakon pomnog odabira okupili šezdesetak izvrsnih pjevača iz oko trideset različitih zemalja. Natjecanje u svim fazama može pratiti i publika. Ulaz je slobodan 28. i 30. lipnja, dok je za finale koje će održati u subotu, 2. srpnja u 20h, ulaznica 20kn.

U ime INA-e, koja je već petu godinu pokrovitelj baletnog programa, okupljenima na konferenciji obratio se i Senad Bešić, izrazivši zbog toga iznimno zadovoljstvo i vjeru u daljnju suradnju.

Na konferenciji se pila riječka voda te je tom prilikom istaknuto kako se HNK Ivana pl. Zajca pridružuje akciji Rijeka je voda – voda je riječka voda.

Vidimo se na otvorenju Riječkih ljetnih noći + !