Kazalište na Kaptolu spremno za komediju godine!

56
kazalište kaptol
Foto: Ines Novković

Kad se na jednom mjestu spoje vrsni dramski autor Mate Matišić, redatelj Zoran Mužić te sjajni glumački ansambl Kazališta Komedija, rezultat je i više nego jasan – ljubitelje kazališne scene očekuje još jedno vrhunsko ostvarenje koje se ne smije propustiti pogledati! Duhovita priča Legenda o svetom Muhli, spremna je za svečanu premijeru koja je na rasporedu je u subotu, 9. veljače 2019. godine s početkom u 19.30 sati.

Fratar Muhlo, živi mrtvac Ferdinand Krvopija, grobati Kazimir i Mutimir i časna majka Anastazija, samo su neki od osebujnih likova iz urnebesne parodije smještene u autorov zavičajni prostor Imotske krajine u kojem se radnja odvija. Mate Matišić je radio nekoliko predstava u Komediji, kao pisac i kao glazbenik.

“Uvijek mi je ta suradnja bila vrlo ugodna. Kad me pozovu da radim u Komediji znam da ću osim posla imati i dva mjeseca lijepog života, zafrkancije i druženja s prijateljima. Uz to, posebno volim biti pisac ili glazbenik redatelja Zorana Mužića koji je već do sad fantastično postavio nekoliko mojih drama. Vrhunski intelektualac, redatelj i čovjek“ – izjavio je Matišić te dodaje: “Sjećam se samo da sam s užitkom čitao Boccaccia koji je bio obavezna lektira u srednjoj školi. Uz to, kao pisca početnika zainteresirala me je mozaička struktura koju sam vidio u Pasolinijevu filmu. No, najvažnije je da su mi se ti likovi činili bliskim i poznatim; njihova seksom nabijena „pobožnost“, strast za životom, strast u smrti, radost postojanja. Sve biblijske teme na koje Boccaccio piše svoje varijacije bile su i teme koje su mene kroz odrastanje formirale. Proveo sam djetinjstvo ispod plastičnih anđela čuvara koji čuvaju djecu od raznih nesreća. Zbog toga sam se osjećao slobodnim u poigravanju s osobnom pobožnošću, jer se u njoj osjećam bez grča i straha, kao na livadama i kamenu svog djetinjstva.

kazalište kaptol fotoInes Novković
Foto: Ines Novković

U glavnoj se ulozi fratra po imenu Muhlo pojavljuje Filip Juričić, a riječ je o lukavom varalici koji će poduzeti niz spletki u cilju osobnog lascivnog zadovoljenja i novih erotskih igri. “Bilo je odlično, kao i uvijek, raditi sa Zoranom Mužićem, a ova je priča u odnosu na Bljesak zlatnog zuba još malo luđa i šašavija. Sam tekst ima i zanimljivu pouku tako da mislim da će ovo biti prava poslastica za sve one koji dođu pogledati ovu izvrsnu komediju“ – izjavio je Filip Juričić te je dodao: “Zaista je divno raditi s cijelim Komedijinim ansamblom koji je bio u potpuno posvećen ovom projektu. Sad smo u onoj završnoj fazi, kad je tekst naučen i kad je sve spremno, a u ovih par dana prije premijere, bavit ćemo se još nekim sitnim detaljima, kako bi predstava bila savršeno ugođena, poučna i zabavna za našu publiku.“

Ulogu Evice, kćeri križarskog ratnika Bogoslava, igra Vanda Winter: “Veseli me što je Komedija, nakon Bljeska zlatnog zuba, odlučila postaviti još jedan Matišićev tekst. Ova nas priča, za razliku od prethodne koja je tematizirala vremenski period prije Domovinskog rata, odvodi u srednji vijek, te na živopisan i duhovit način povezuje Bocacciov Decameron i Imotsku krajinu. Rad na ostvarenju koje je ponovno združilo Matu, redatelja Zorana Mužića i Komedijin ansambl, protekao je ležerno i u dobrom raspoloženju, tako da s nestrpljenjem očekujemo subotnju premijeru koja će predstavu svečano “porinuti” u njezin život.“

kazalipšte kaptol 1
Foto: Ines Novković

Ostatak glumačkog ansambla čine Davor Svedružić, Vinko Kraljević, Ivica Zadro, Ana Magud, Igor Mešin, Goran Malus, Damir Lončar, Jasna Palić Picukarić, Ivan Magud, Dubravka Ostojić, Saša Buneta i Tomislav Martić. Scenograf je Darko Bakliža, kostimografkinja Sara Lovrić Caparin dok glazbu potpisuje sam Mate Matišić.

Ulaznice za predstave Kazališta Komedija se mogu osigurati na blagajni Oktogon od ponedjeljka do petka od 8 do 17 sati, a subotom od 8 do 13 sati te na blagajni Kaptol od ponedjeljka do subote od 10 do 14 satii sat i pol prije početka predstave. Također, ulaznice se mogu kupiti i na službenoj stranici kazalištawww.komedija.hr. Najnovije informacije dostupne su i na službenoj Facebook stranici te Instagram profilu.

Komentari