Kate Kapuralica -DLJI

397

Kate Kapuralica fenomen je ne samo dubrovačke već i općenito svjetske dramske književnosti zbog načina na koji se pozicionira na marginu- socijalnu, ali i kazališnu. Tada, 1800. kada je napisana, ali isto tako sada- 2011. kada se postavlja na Dubrovačkim ljetnim igrama. Ono što još dan danas toliko privlači ljude tom tekstu jest to što je on autentični iskaz života grada, neopterećen kazališnim konvencijama, ali isto tako ni konvencijama uljudnog ponašanja. Kate Kapuralica u realizmu svojeg jezika i danas poziva da kroz sebe ocrta sliku grada, sirovu i stvarnu, da progovori o ljudskim sudbinama, onim manje sretnima na socijalnoj mapi grada.

-Prolazeći Svetom Marijom i Mrvim zvonom naišli smo na gotovo idealnu scenografiju no više od toga i idealno okružje (gotovo prirodno, rekli bismo) za Katu Kapuralicu, na svojevrsni dubrovački geto u kojem stanovnici sa svojim neotuđivim stanarskim pravima kao da kompromitiraju onu idealnu sliku grada, grada eksponata, grada zlatne koke, grada galerije u kojem novac gotovo kao da samo treba pokupiti sa ceste. Likovi Kate Kapuralice danas, ti marginalci sa Svete Marije čine upravo to- ubiru mrvice posute po gradu. Ono čime bi se trebala baviti ova produkcija Kate Kapuralica jest kako preko Stulijevog teksta, u tom prirodnom ambijentu, suprotstaviti živi grad idealnom gradu, pokušati na što neposredniji način zaroniti u stvarnost i dati značaj onim rijetkim ljudima koji danas pokušavaju unutar zidina pronaći svoje mjesto za život, a posebno onima uz sam rub tih zidina, izjavio je redatelj prilikom svog nedavnog boravka u Dubrovniku.

Glavne uloge u predstavi igraju Jelena Miholjević i Nikša Butijer. Jelena Miholjević uz Barbaru Prpić jedina je nedubrovačka karika u ansamblu koji još čine i Maro Martinović, Perica Martinović, Srđana Šimunović, Nika Burđelez, Ivan Magud, Branimir Vidić Flika, Romano Nikolić i Nikola Baće. Scenografi predstave su Iva Matija Bitanga i Leo Vukelić, kostimografkinja Doris Kristić, za glazbu je zadužen Frano Đurović a za dramaturgiju Katarina Pejović. Premijera se očekuje 26. srpnja 2011. na Mrtvom zvonu a probe počinju u Zagrebu, 27. svibnja 2011.

Komentari