Kata Mijatović izvodi performans „Buđenje” u organizaciji Galerije O.K. na riječkom Korzu

86
Crta za beskraj: Ritual

U sklopu programa „Crta za beskraj: Ritual”, u petak 28. lipnja u 18 i 30, na riječkom Korzu ispred gradske ure, multimedijalna umjetnica Kata Mijatović izvest će performans „Buđenje”.

Program „Crta za beskraj: Ritual” riječka je edicija i nastavak projekta „Crta za beskraj” kao svojevrsnog hommage-a životu i djelovanju multimedijalnog umjetnika Marijana Crtalića u organizaciji centra KNAP. Riječka edicija programa u organizaciji Galerije O.K., spaja međugeneracijski vizualni i izvedbeni umjetnički jezik, predstavljajući koncepte suvremenih vizualnih i izvedbenih autorica, odgovarajući na središnju temu „rituala” u umjetnosti. Izvedbom u javnom prostoru, program zaključuje performans multimedijalne vizualne umjetnice Kate Mijatović: „Buđenjem” kao metaforom društvenog i psihološkog stanja svijesti, interkaciju s publikom, Mijatović primarno komunicira zvukom alarma kao auditivnim znakom, duboko ukorijenjenim u kolektivnoj svijesti, simulirajući ritualni prijelaz iz nesvjesnog u stanje svjesnosti.

Performans „Buđenje” bavi se fenomenom sna i spavanja, unutar relacija svjesnog i nesvjesnog, odnosno interakcije između dva stanja svijesti u psihičkom i socijalnom kontekstu. U tom vidu, performans „Buđenje” egzistira kao metafora činjenice da smo kao društvo i pojedinci taoci društvenih sistema, koji nas nastoje držati u konstantnom, ali opasnom – stanju uspavanosti. Performans „Buđenje” do sad je izveden 2017. u Sisku u okviru Festivala Željezara kojeg je vodio sam Marijan Crtalić, 2018. u Novom Sadu (Festival Dunavski dijalozi) te u Splitu 2019. (Almissa Open Air).

Kata Mijatović

Kata Mijatović (Branjina, 1956.) hrvatska je multimedijalna umjetnica. U svojim radovima propituje odnose između svjesnog i nesvjesnog, vidljivog svijeta i nevidljivih unutarnjih duševnih prostora. Istražuje dihotomiju ova dva prostora, njihovu interakciju i mogućnost ili nemogućnost njihove međusobne komunikacije. U sklopu ovih istraživanja poseban korpus čine radovi vezani uz fenomen snova, koji čine osnovni predložak i sadržaj tih djela. Baveći se područjem sna, problematizira percepciju stvarnosti u vezama svjesnog i nesvjesnog. Od 1988. do 1991. članica je neformalne umjetničke grupe Močvara iz Baranje. Od 1991. do 1993. studira slikarstvo na Accademia di Belle Arti di Firenze, Firenca, Italija. Godine 1997. diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Đure Sedera. Od 1999. do 2018. članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, od 1998. članica Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Od 2005. do 2010. članica je Umjetničkog odbora Baranjske umjetničke kolonije (BUK). Od 2005. do 2019. voditeljica je Galerije AŽ, Atelieri Žitnjak, Zagreb. Od 2007. članica je Umjetničke grupe PLEH. Godine 2013. sudjeluje na 55. Venecijanskom bijenalu kao predstavnica Hrvatske s projektom „Između neba i zemlje”, kustos Branko Franceschi. Dobitnica je nagrade Ex Aequo, 18. Slavonski biennale, Osijek. Održala je brojne samostalne izložbe te sudjelovala na velikom broju grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Za svoj rad bila je nagrađivana, a radovi joj se nalaze u zbirkama hrvatskih muzeja: Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka, Filip Trade Collection – Muzej Lauba, Zagreb.

Program Galerije O.K. u 2024. godini, sufinanciran je sredstvima Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije te Ministarstva kulture i medija RH.

Komentari