Kastavska Udruga Trija, koja se bavi dječjim turizmom i poduzetništvom, osmislila je projekt „The history through children’s eyes: Kastav in a fanzine“

83
The history through children's eyes: Kastav in a fanzine

Kastavska Udruga Trija, koja se bavi dječjim turizmom i poduzetništvom, osmislila je projekt „THE HISTORY THROUGH CHILDREN’S EYES: KASTAV IN A FANZINE“ u sklopu kojeg su u subotu, 9.3.2024. djeca i mladi uz stručno vodstvo organizatora šetali, istraživali, osluškivali i promatrali, crtali, pisali i učili o Kastavskoj šumi koja je glavna tema drugog broja fanzina.

Naime, ovaj projekt zamišljen je kao edukacijski program iz područja medijske pismenosti i engleskog jezika. Kroz projekt djeca i mladi uče o likovnosti i pisanju, vrstama komunikacije, značaju tradicije i povijesti Kastva i Kvarnera te usavršavaju poznavanje engleskog kao stranog jezika.

Projekt je podijeljen u edukacijske cikluse unutar kojih polaznici kroz individualni i grupni rad stvaraju praktične radove koji će biti uvršteni u sedam brojeva magazina fanzin. Fanzin je neformalna tiskana publikacija koju proizvode „novinari“ – amateri, pritom se služeći slobodnim stilom komunikacije i prezentacije te raznim medijskim i vizualnim (likovnim) formama, kao što su proza i poezija, fikcija i dokumentarizam te kolaž i fotografija.

Osim medijske edukacije projekt za cilj ima promicanje bogatog kulturnog nasljeđa Kastva i Kvarnera. Za vrijeme trajanja projekta djeci i mladima se kroz igru i kreativne forme približavaju važne povijesne, jezične i društvene teme pa su teme fanzina: „Trija”, „Šuma“, „Legende“, „Škola“, „Samanj“, „Landmarks in Kastav“ i „Stari recepti“.

Projekt „THE HISTORY THROUGH CHILDREN’S EYES: KASTAV IN A FANZINE“ sufinanciran je od strane Zaklade „Hrvatska za djecu“ i započeo je u studenome 2023., a planira se završiti do kraja prosinca 2024. Odaziv sudionika, djece i mladih i odraslih je izvanredan. Do sada je na radionicama sudjelovalo stotinjak djece i mladih i pokazalo veliki entuzijazam.

Pozitivna i kreativna radna atmosfera, nasmiješena lica bez obzira na kišu ili sunce i uvijek inspirativni Kastav! Dobar je to recept za sve zainteresirane, male i velike! Stoga nas veseli što ćete nam se pridružiti u mnogim aktivnostima koje nas još očekuju, poručuju iz Udruge Trija.

The history through children's eyes: Kastav in a fanzine The history through children's eyes: Kastav in a fanzine The history through children's eyes: Kastav in a fanzine

Komentari