Kako očuvati kulturnu baštinu? – održana konferencija u Centru tehničke kulture Rijeka

133

U Centru tehničke kulture Rijeka održana je konferencija Kako očuvati kulturnu baštinu? 

Konferencija koja je okupila nastavnik i stručnjake koje zanima ova tema provodi se kroz dvogodišnji projekt Erasmus+, Crowddreaming – mladi stvaraju digitalnu kulturu. Cilj je nastavnicima prezentirati na koje sve načine pomoću digitalizacije i prenošenjem znanja učenicima, mogu pomoći očuvanju kulturne baštine zbog čega smo na jednom mjestu okupili predstavnike Ministarstva kulture, Primorsko-goranske županije, predstavnike Centra za industrijsku baštinu i profesore koje slične projekte provode u svojem radnom okruženju.   

Na samom događanju, predstavljen je i projekt Crowddreaming – mladi stvaraju digitalnu kulturu.

Na konferenciji su na temu Digitalizacija kulturne baštine iz aspekta konzervatora: Primjena u svakodnevnom radu, Deklaracija o suradnji na unapređenju digitalizacije kulturne baštine i primjeri dobre prakse govorile konzervatorice Mia Rizner i Sara Blažević iz Ministarstva kulture koje su pokazale kako sve više koriste laserska snimanja povijesne baštine te predstavile nedavno potpisanu Deklaraciju. 

Kristina Pandža iz Centar za industrijsku baštinu Sveučilište u Rijeci predstavila je projekt Digitalizacija kulturne baštine grada Rijeke u sklopu kojeg je napravljena Riječka baština, platforma za unos podataka o kulturnoj baštini grada. Podaci se temelje na znanstvenom istraživanju, ali su stilom prilagođeni svakodnevnom korisniku. Baza podataka je zamišljena kao podloga za izradu različitih mobilnih aplikacija i signalizacije u gradu.

Jelena Mateševac, viša stručna suradnica u PGŽ prezentirala je projekt Putovima Frankopana – od povijesne priče do kulturno-turističke rute koji je primjer povijesno značajnog nasljeđa osmišljenog da na svoj put privuče modernog mladog čovjeka – od priče, vizualnog identiteta do korištenja digitalizacije, prije svega weba i društvenih mreža. 

Profesorica Gordana Frol iz OŠ Vežica predstavila je dobru praksu u toj školi koja se provodi kroz projekt Građanin. S učenicima na godišnjoj razini radi jedan veliki projekt i nekoliko manje složenijih tema. Učenici su zainteresirani i uključeni na svim razinama, a njihov rad prate nagrade. 

Sanjin Smajlović iz Centra tehničke kulture  Rijeka na samom je kraju predstavio projekt Crowddreaming – mladi stvaraju digitalnu kulturu i metoda i mogućnosti širenja dobro razvijene prakse. Pozvao je nastavnike da se uključe na Masivni online tečaj koji će biti dostupan i na hrvatskom jeziku, a za koji će prijave uskoro biti otvorene. Nakon što nauče metodologiju s učenicima će provoditi radionice i projekte.

Svi projekti razvijeni u eksperimentalnoj fazi objedinit će se na trgu Europa Square koji će služiti kao digitalni spomenik.

Komentari