Kako danas izgleda i kako se slavi Uskrs u gradu Isusove smrti i uskrsnuća

25

Jeruzalem, grad koji je poznat kao mjesto muke, smrti i uskrsnuća Isusa Krista, i danas stoji na području Bliskog istoka. Zbog svojeg biblijskog značenja popularno je turističko odredište, posebice u uskrsno vrijeme. Još i danas, gotovo 2000 godina od događaja ključnog za kršćane, postoje mjesta koja se spominju u Bibliji u pripovijedanju o posljednjim danima Isusova života.

U jednom dijelu Jeruzalema postoji mjesto znano kao Maslinska gora, na kojoj je odavna bilo groblje, a postoji i danas. U podnožju je Getsemanski vrt, poznat kao mjesto gdje je Isus bio uhićen.

Na tom mjestu nedjelju prije Uskrsa, poznatu kao Cvjetnica, izvodi se procesija s granama masline, čime se obilježava Isusov ulazak u Jeruzalem. Na Maslinskoj gori nalazi se Bazilika agonije, na mjestu gdje se prema Bibliji Isus pomolio prije smrti.

maslinska gora

U blizini se nalazi i brdo Golgota, mjesto Isusove muke, na kojem je sagrađena Bazilika Svetoga groba. U njoj se odvija obred sa svetom vatrom na Veliku subotu.  Prema Golgoti vodi Put suza (Via Dolores), uska ulica koja je obilježena kao put kojim je Isus napravio posljednje korake prema križu na koji je bio raspet. U toj je ulici obilježeno 14 postaja, koje predstavljaju Isusovu muku.

put suza jeruzalem

Obredi koji se provode u Jeruzalemu uoči Uskrsa jednaki su onima u ostatku svijeta. Provode se na arapskom uz simultani prijevod na engleski radi turista, koji najviše posjećuju taj stari dio Jeruzalema. Međutim, ostatak grada danas je po arhitekturi nalik drugim svjetskim gradovima. Po broju stanovništva Jeruzalem je u rangu sa Zagrebom.

jeruzalem moderan grad

Turizam u Jeruzalemu cvjeta, svake godine grad posjećuje oko 10 milijuna turista. Osim za kršćane, grad ima religijski značaj i za pripadnike muslimanske i židovske vjere. Tamošnje stanovništvo je raznoliko pa postoje armenski, muslimanski, kršćanski i židovski kvartovi.

 

Komentari