Jer svirati se mora! U ponedjeljak u svijetu će se održati 39. izdanje “Fête de la musique“ 2021

HGU Primorsko goranske županije u suradnji sa GK Rijeka i pod pokroviteljstvom Min. kulture i medija, PGŽ, HDS-ZAMP-a, UNISON-a, pripremila je zanimljiv program glazbe i čitanja za ovogodišnje „slavljenje glazbe“- FETE DE LA MUSIQUE“. Više od 50-tak glazbenika,(amatera/profesionalaca),„umrežit će se glazbom od 7 – 77 godina“ u brojnim malim mjestima Primorsko goranske županije –pod sloganom JER SVIRATI SE MORA.U godini čitanja putovati će se bibliobusima, svirati, pjevati, čitati...

39

U mnogim zemljama svijeta, 21. lipnja obilježava se kao Svjetski dan glazbe,  „Fete de la Musique“, kada brojni  umjetnici sviraju i pjevaju  na otvorenim prostorima, na ulicama gradova, trgovima, poljanama….

„Fête de la Musique“ pokrenulo  je 1982. francusko Ministarstvo kulture. Pod ovim sloganom tijekom proteklih godina „mobilizirani“ su  profesionalni i amaterski glazbenici svih glazbenih žanrova od rocka, jazza, tradicionalne, duhovne glazbe…..

Besplatni koncerti, podrška SACEM-a, medijska podrška, podrška lokalnih vlasti i  stanovništva, “Fete de la musique“ svrstali su u jedan od velikih francuskih kulturnih događaja. Štoviše, počeli su ga „izvoziti“ 1985. godine, u povodu Europske godine glazbe. Za manje od petnaest godina,“ Fête de la Musique“ počeo se obilježavati  u dvjestotinjak zemalja, na pet kontinenata!

A sve je započelo davne 1976.g. Američkome glazbeniku Joelu Cohenu, tada zaposlenome na jednom francuskom radiju, pala je na pamet ideja o slavljenju glazbe kao takve, pa je predložio da se jedna takva cjelodnevna manifestacija održi na dan ljetnoga solsticija. Bivši francuski ministar kulture Jack Lang prihvatio je ideju 1981., a već godinu dana kasnije Svjetski je dan glazbe zaživio najprije u Francuskoj, no vremenom se proširio i na Belgiju, Njemačku, Švicarsku, Indiju, Pakistan i druge zemlje, uključujući i Hrvatsku, gdje se u više gradova organiziraju okupljanja  glazbenika.

Na svirkama „bez struje“ susreće se amaterska glazbena scena s profesionalnom, ali i različiti glazbeni stilovi: rock, jazz, klasična glazba, DJ-i i dr…, pleše se, pjeva i zabavlja. U kolijevci Svjetskoga dana glazbe (Parizu) primjerice, toga je dana dopušteno izvući sav instrumentarij iz kuće, svirati do dugo u noć, a nitko vas ne smije prijaviti policiji zbog remećenja javnoga reda i mira.

U „slavljenje glazbe“, pod nazivom „UMREŽIMO SE GLAZBOM OD 7 – 77 g.“ dugi niz godina, uključena je Hrvatska glazbena unija Primorsko goranske županije – podružnica, Rijeka sa Primorsko- goranskom županijom.

Pokrovitelji: Ministarstvo kulture i medija RH, Primorsko goranska županija, HUZIP, HDS-ZAMP, UNISON, Gradska knjižnica Rijeka.

PROGRAM:

Uvod u “slavlje glazbe” nedjelja, 20.6., od 23.30 h do 00.30 h

Dobrinj, Park Ogreni – „Glazbeni prasak u ponoć“

DJ-ica Antononva, Ivan Bojčić (Let 3), Sopci / kanturi K.D. „I.Jelenović“

ponedjeljak, 21.6.,

od 8.45h do 9.15h

Jablan (pored Vrbovskog), izvođači: Sandro Bastiančić (En Face), Nikolina Tomljanović

od 9.30h

otok Krk, Dom za starije osobe Mali Kartec, izvođač: Damir Badurina

od 9.45h do 10.30h

Gomirje (Vrbovsko), izvođači: Sandro Bastiančić (En Face), Nikolina Tomljanović

od 10h

Volosko, Dom za starije osobe, izvođač: Mario Šimunović

od 10.30h

Vrbovsko, gradska knjižnica, izvođač: Duško Jeličić & Bonaca

od 11h

Dom za odrasle osobe Turnić, izvođači:Tina Vukov, Nikola Celić, Darko Jurković Charlie, Laura Marchig (pjesnikinja)

od 11.30h

Kraljevica, Centar za rehabilitaciju Fortica, izvođač: Damir Badurina

od 12h

Kuća utočišta, dnevni centar Udruge De Paul, izvođač: Mario Šimunović

od 15h do 16h

D.Jelenje (kod stare škole), izvođači: Vlado Simcich Vava, Turisti, KUD Zvir Jelenje

od 17h do 18h

Dražice (trg), izvođači: Dražen Turina Šajeta, KUD Zvir Jelenje

od 17h

Dom za starije osobe Kantrida, izvođač: Duško Jeličić & Bonaca

od 19h

Bribir, izvođači: „Vrbica“, KUD Bribir, sopilaši, pjevači, recitatori (poezija bribirskih pjesnika)

Komentari