Jedna škola zabranila je učenje Homerove Odiseje zbog seksizma, rasizma i nasilja

30

Škola u Massachusettsu zabranila je grčki klasik “Odiseja” na osnovi nasilja, seksizma i rasizma. Vjeruje se da zabrana proizlazi iz twitter kampanje koja se odvija pod hashtagom #DisruptTexts, male kampanje koja nastoji potkopati tekstove koji promiču diskriminatornu ideologiju.

Knjiga se smatra prvim pravim romanom zapadne civilizacije i jednim od najvažnijih tekstova svjetske književnosti. Shea Martin, kampanjac koji vodi web stranicu LoveliteraTea, bila je jedna od onih koji su tražili zabranu Odiseje, rekavši: “Budite poput Odiseja i prihvatite dugo oslobađanje (a zatim izvadite Odiseju iz svog programa jer je smeće).”

Martin se opisuje kao: “Queer, učiteljica crnaca, istraživačica i organizatorica koji sanja i radi na oslobađanju s učiteljima i učenicima širom zemlje.” Treba imati na umu da se zabrana Odiseje odnosi na jednu školu, iako dolazi nakon što su mnoge druge knjige posljednjih godina zabranjene školama zbog neprimjerenosti. Ove klasične knjige uključuju Avanture Huckleberryja Finna, Toma Sawyera, Velikog Gatsbyja, Uliksa Jamesa Joycea pa čak i Ubiti pticu rugalicu, priču o rasizmu na jugu Sjedinjenih Američkih Država. U većini slučajeva ove su knjige zabranjene zbog uvredljivog jezika koji se u njima nalazi.

Komentirajući raspravu “o zabranjenim knjigama”, pisac Jon Del Arroz napisao je u članku da te knjige treba podučavati u kontekstu i da to što nešto nije primjereno ne znači da je podržavamo jednostavno čitanjem ili podučavanjem“Brisanje povijesti velikih projekata samo ograničava dječju sposobnost da se pravilno obrazuju. Ako nešto nije u redu s klasičnom književnošću, to proizlazi iz njenog nepoučavanja. Studenti koji nemaju pravo čitati temeljne tekstove ne mogu se zamisliti kao sretnici. To je upravo ono što žele ljudi koji podržavaju kampanju #DisruptTexts – ali u usporedbi sa svojim bolje obrazovanim vršnjacima, patit će od jezičnog siromaštva i oskudice u kulturnim referencama. Najgore od svega je što to ni ne znaju,” napisao je Del Arroz.

Ne misli se da bilo koja druga škola u Sjedinjenim Američkim Državama planira zabraniti Odiseju ili bilo koje druge knjige ili njihov kurikulum.

Izvor: Thinking Humanity

Komentari