Jedini regionalni Festival inkluzivnih filmova “Uhvati film” u ponedjeljak i utorak u Rijeci!

81
uhvati film

Festival inkluzivnih filmova “Uhvati film” već 21 godinu okuplja neuobičajene filmove odnosno stvaraoce i/li teme živopisne inkluzivnosti, života s poteškoćama/invaliditetom, vrlo kvalitetne radove i neke od njih nagrađivane diljem svijeta. Festival se održava u suradnji 4 udruge iz 4 države, realiziran je kroz protekli mjesec u Kotoru, Novom Sadu, Banja Luci, a 30. i 31.listopada slijedi riječko izdanje u HKD-u na Sušaku, u organizaciji hrvatskog partnera festivala, Udruge SPIRIT. Nakon zajedničkog žiriranja više od 500 pristiglih filmova iz cijelog svijeta, partneri po prvotnom dogovoru postavljaju priredbu, projekciju s pratećim programima, u svoj kontekst sukladno svojim lokalnim mogućnostima.
U Rijeci vas očekuje 20-tak odličnih filmova raznih žanrova iz 18 država, kao i specijalni gosti!

Kao temelj za buduću suradnju tematski sličnih festivala pozvani su Mr. Burum Haliti i
izvršna direktorica ‘AwL’ festivala iz Prištine, Mrs. Ganimete Sava, za sudjelovanje na oba dana riječkog UF-a.

Gđa. Sava kao osoba s iskustvom OSI, bit će važan dio diskusije inkluzivne zajednice, OSI, kao i umjetnika i kulturnih i raznih djelatnika u Rijeci, i šire očekivanih gostiju. Također je preživjela rak dojke i podijelit će s našom publikom svoju inspirativnu priču o ovome putovanju!

Osim navedenih, očekuju nas i gosti iznenađenja, te na ovoj priredbi uobičajeni razgovori između filmova, koji daju poseban interaktivni ton, jer posjetitelji mogu učestvovati u programu komentarima i pitanjima. Program je time dinamičan jer je riječ o mnogim kratkim filmovima, raznih žanrova i vrsta, redom vrlo kvalitetnih i inovativnog pristupa.

Tijekom 21 godinu postojanja Uhvati film je svojim “karavanom” samo u Hrvatskoj gostovao u 20-tak gradova, s više od 100 prezentacija, po kinima, školama, fakultetima, gdje je zbog svoje edukativnosti na zabavan način rado viđen, ali i knjižnica, domova za djecu ili starije osobe, pa čak i Open air evenata u turističkoj sezoni. Naravno, playlista filmova se prilagođava sukladno publici i mjestu događanja, a reakcije su redom odlične.
Zanimljivo je da nisu samo u filmovima glumci i sudionici osobe s invaliditetom, već je i sam festival osnovan dijelom (inkluzivno) od strane OSI, a i u međunarodnom organizacijskom timu i žiriju kao voditelji su OSI.

Uhvati Film je 2022. primljen u članstvo Europske filmske akademije i zajedno s drugim SPIRIT projektom: filmom AGENT 010 pohvaljen u HR Saboru kao primjer rada s OSI u kulturi.

Uhvati film očekuje vas u HKD-u na Sušaku u Rijeci, 30. i 31. 10. od 19 sati te
uveseljava vaše sjetne dane kraja listopada!

Komentari