“Jedan okrug, jedan proizvod” u PPMHP-u Rijeka

84
ppmhp

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka u utorak 23. siječnja u 18 sati bit će otvorena izložba “One District, one Product” – “Jedan okrug, jedan proizvod” uz glazbeni nastup Zorana Majstorovića. Izložba ostaje otvorena do 28. veljače 2024.

Izložba je ostvarena u suradnji s Veleposlanstvom Indije u Republici Hrvatskoj, a radi se o projektu kojim Vlada Republike Indije nastoji očuvati tradicijske obrte, poboljšati društveni i ekonomski položaj obrtnika i pridonijeti njihovu uključivanju na svjetsko tržište.

Uttar Pradesh najmnogoljudnija je indijska savezna država s više od 200 milijuna stanovnika. Raznolikost klime i okoliša ove države koja se prostire na 240.928 km² rezultirala je raznovrsnim umjetničkim i obrtničkim proizvodima.

Vlada države Uttar Pradesh 2018. godine pokrenula je projekt „Jedan okrug, jedan proizvod“ s ciljem promicanja autohtonih proizvoda i obrta te njihovog uključivanja na svjetsko tržište. Iz svakog okruga izdvojen je jedan proizvod certificiran kao karakterističan za pojedinu regiju Uttar Pradesha.

Projektom se nastoji očuvati tradicijske obrte od kojih su mnogi bili pred nestajanjem, ali i poboljšati društveni i ekonomski položaj obrtnika.

Središnja vlada Republike Indije prepoznala je ovaj projekt kao vrijedan te ga je 2022. godine provela u svim saveznim državama i teritorijima pa je sad više od 1000 proizvoda iz 765 okruga uključeno u projekt „Jedan okrug, jedan proizvod – okruzi kao izvozna središta“.

Vlada obrtnicima, poljoprivrednicima i poduzetnicima pruža potporu za razvoj proizvoda i poboljšanje prodaje kako bi se osnažilo ruralno poduzetništvo.

Komentari