Izvedbe BADco.: Rad panike

18
Siniša Ilić za Rad panike BADco. (flomasteri na papiru, 21x29,7cm, 2020.)

Izvedbe BADco.: Rad panike na Grobničkom polju u Rijeci održat će se 10. i 11. srpnja od 20:30 sati, a događaj se odvija u organizaciji Drugog mora.

Rad panike je događanje smješteno u brisanom prostoru Grobničkog polja. U taj infrastrukturni prostor velikih razmjera, brzina i napona ne nalazimo ulaz jer unatoč slikovitoj sagledivosti mjesta dodira između prirodnog krajolika i tehnoloških sustava – dalekovoda, aerodroma, autmotodroma, autoputa – on je inverzija prostora ljudskog razmjera u kojima svakodnevno obitavamo, u kojima se vozimo, kroz koja hodamo. Njegov identitet je ne-tu. Upravo kao što je identitet svakodnevice ova infrastruktura vodova, čvorova i mreža koji ju održavaju.

Rad panike je događanje nastalo u obustavljenom vremenu. Vremenu vrlo izvjesnog kraja i vrlo neizvjesnog početka. Međutim, da bi svakodnevica mogla biti nešto drugo, da nešto završi a novo može započeti, promjena mora biti moguća u infrastrukturnom prostoru. Na tom terenu izvlače se obrisi i iskopavaju ukopine onoga što neće moći biti i onoga što će se možda zbiti.

Rad panike posljednji je dio trilogije započete predstavom Iskop izvedenom 2018. g u kući arhitekta Vjenceslava Richtera, a nastavljene predstavom rePublika u orkestru kojje premijerno održana u HNK Ivan pl. Zajc u listopadu 2019. u Rijeci. Trilogija tematizira veze rada, utopije i konfrontacije s nemogućnostima u vrijeme prijetnje klimatske katastrofe, poručuju organizatori.

U izvedbi će sudjelovati Nataša Antulov, Ana Marija Brđanović, Ema Crnić, Ana Kreitmeyer, Marta Krešić, Nikolina Pristaš, Kalliopi Siganou, Aleksandra Stojaković Olenjuk i Evita Tsakalaki. Također, tu će biti i Puhački orkestar KUD-a „Sloga“ Ravna Gora. Izvedba je napravljena u režiji Gorana Sergeja Pristaša, dok je za koreografiju zaslužna Nikolina Pristaš u suradnji sa Anom Kreitmeyer, Martom Krešić, Evitom Tsakalaki, Kalliopi Siganou i Emom Crnić. Goran Ferčec, Tomislav Medak i Nataša Antulov zaslužni su za dramaturgiju, dok je tekst djelo Gorana Ferčeca. Za glazbu je zaslužan Gordan Tudor, za svjetlo Goran Petercol, fotografiju Tanja Kanazir, prijevod Žarko Cvejić, a dizajn i crteže Siniša Ilić. Silvio Vujičić zaslužan je za kostime, a motivi na muškim odjelima su dekonstruirani otisci umjetničkog rada “Slobodni crtež” iz 1980. autora Vjenceslava Richtera. Suradnik u čitanju prostora je Leo Modrčin. Program je sastavni dio programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – EUROPSKA PRIJESTOLNICA KULTURE Rijeka – luka različitosti.

Produkciju Rad Panike podržali su: Ministarstvo kulture RH, Grad Rijeka – Odjel za kulturu, Gradski ured za kulturu Grada Zagreba.

Komentari