Izložbom radova 22 umjetnika na temu Pravo na stan otvoren 18. Festival prvih

150

Otvaranjem izložbe radova 22 umjetnika na temu Pravo na stan i stambena politika sinoć je u galeriji Događanja u Centru KNAP otvoren 18. Festival prvih koji se do 7. studenog održava u KNAP-u, Kulturno informativnom centru (KIC) i Knjižnici S. S. Kranjčevića.

Na otvaranju prisutnima su se obratili Anja Planinčić, ravnateljica Centra KNAP naglašavajući suradnju festivala i Centra KNAP u kojem se festival održava već četvrtu godinu za redom, Dalibor Jakus, kreativni savjetnik i voditelj odnosa s javnošću, ističući kako publika festival može pratiti uživo, ali i online na streaming platformama Festivala prvih te Ana Janjatović Zorica, umjetnička direktorica Festivala prvih, kazavši kako svi propitujemo potrebu za vlastitim domom odnosno stanom i označava je fikcijom nedostupnom mladim ljudima što je dovelo do toga da potreba za stanom bude odabrana kao centralna točka ovogodišnjeg izdanja festivala.

18. FB_2

Prvi dan obilježilo je otvaranje skupne izložbe radova odabranih na natječaju, te onih proizašlih iz projekta «Osvajanje prostora» radionice koja je organizirana u suradnji sa SPID-om (Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela).

Nikolina Butorac_2

U nastavku programa posjetitelji su imali prilike vidjeti performans Nikoline Butorac «Reflektirati moguće» u kojem autoricu zanimaju sudbine ljudi iz kulturnog sektora koji najčešće rade u prekarnim uvjetima, a Butorac istražuje situacije i nove mogućnosti, neprekidno dokazujući da njihov rad ima vrijednost. Autorica bilježi izjave o Centru KNAP: o budućim aktivnostima u otežanim epidemiološkim uvjetima i nemogućnostima korištenja kazališne dvorane zbog šteta od potresa.

Dorta Jagić

Potom je uslijedio inspirativan program «Odvalimo se poezijom: Kut koji ne raspremamo» sa Sanjom Baković i gošćom Dortom Jagić u kojem se čitalo i razgovaralo o poeziji koja tematizira prostor i stanovanje te na poetičan način govori o temi odnosa čovjeka i njegovog stanovanja kroz socijalnu prizmu.

U današnjem programu posjetitelje 18. Festivala prvih (KIC, 19:30 h) očekuju predavanja i diskusija «Potreba za stanom i stambena politika/O beskućništvu» koju će voditi Suzana Sakić i Iva Marčetić, te projekcije dokumentarnih filmova u suradnji s DokuKinom: kratkometražni Neželjeni stanar Nike Obučina i hrvatska premijera dugometražnog Nema zemlje za siromašne (KIC, 21:00 h) mađarskog autora Laszla Bihara. Film će biti prikazan s engleskim titlom, a ulaz na sva događanja je slobodan.

Sanja Baković

Za vrijeme trajanja 18. Festivala prvih provoditi će se sve epidemiološke mjere propisane od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar i Nacionalonog stožera, a za slučaj pogoršavanja situacije izazvane pandemijom Covida-19, festival će se održati online.

Ulaz na sva događanja je slobodan, a za radionice se prethodno potrebno predbilježiti.

Program festivala nalazi se na web stranici: http://www.studio-artless.hr, a fotografije i video materijali na sljedećoj poveznici: https://bit.ly/35IF8oO

Festival prvih pokrenuo je multimedijalni umjetnik Željko Zorica (1957. – 2013.) postavivši ga kao smotru dostignuća stvaratelja različitih umjetničkih i neumjetničkih profila. FP svake godine proglašava središnju temu. Dosadašnje teme bile su: reklamokracija, GMO i biotehnologije, dominacije, mine, društvena odgovornost kapitala, mediji i prava djeteta, besplatno obrazovanje, poslovi sa Suncem, nepoznata mjesta u hrvatskoj umjetnosti 70-ih i 80-ih, nada, društvo razočaranja, depresija, solidarnost, pravo na (po)grešku, izmišljanje tradicije, doba praznine, nestalna ljubav – o krhkosti ljudskih odnosa. Pokretanje Festivala prvih 2003. godine bilo je važno kako bi se otvorio prostor na javnoj sceni u zatvorenoj sredini te omogućio inicijacijski trenutak onima koji dolaze i, još važnije, da bi se prisililo/privoljelo one umjetnike i sve ostale koji su već tu da se usude napustiti profesionalno i zanatski sređene manirističke dvorce svojeg javnog istupa.

Komentari