Izložba slika Radovana Kunića „Četiri godišnja doba?“ u Muzeju grada Rijeke

113
Izložba slika Radovana Kunića „Četiri godišnja doba?“

Jedan od najistaknutijih riječkih umjetnika mlađe generacije, Radovan Kunić, izlaže novi ciklus radova u Muzeju grada Rijeke. Umjetnik se ovaj put predstavlja site-specific serijom recentnih slika, nastalih u proteklih godinu dana promišljajući industrijski prostor nekadašnje upravne zgrade Rafinerije šećera. Slike su izrađene tehnikom ulja na platnu,  a ne pokazuju samo umjetnikovo vrsno vladanje tradicionalnim tehnikama kao što su ulje na platnu i crtež, nego i  njihovo transponiranje u suvremene multimedijalne i intermedijalne prakse, koje uključuju animaciju, instalaciju i video. Izložba je koncipirana imajući na umu izazov interpolacije suvremenog umjetničkog djela u povijesnu zgradu – spomenik kulture, koja u ovom slučaju ima ulogu muzeja.

Motiv četiri godišnja doba doživio je u povijesti umjetnosti brojne interpretacije, a Kunić ga vidi u formi pitanja, implicirajući neizvjesnosti i kontradikcije prirodnih i društvenih procesa današnjice. Slike pokazuju Kunićevu fascinaciju prirodom, okupiranost njenim senzacijama koje prenosi u pejzaže velikih formata, s pomno i dugo slikanim detaljima. U inicijalno pejzažne i žanr-slike uvodi alohtone objekte koji, usprkos svojoj začudnoj prisutnosti, konotiraju moguća značenja i otkrivaju umjetnika senzibiliziranog za sve kompleksniju svakodnevnicu suvremenog čovjeka.

Biografija kaže da je Radovan Kunić rođen 1987. u Rijeci. Godine 2012. diplomirao je kiparstvo na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Od tada aktivno djeluje na umjetničkoj sceni, izražavajući se pretežno u mediju slikarstva. Pored slikarstva, stvara i u medijima kao što su animacija i instalacija. Sudjeluje na međunarodnim simpozijima i rezidencijama (Belgija, SAD, Njemačka) te izlaže na brojnim skupnim i samostalnim izložbama. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja, a njegovi se radovi nalaze u privatnim i javnim zbirkama u zemlji i inozemstvu. Autor je javnog rada – mozaika „Mehanizam“ koji se nalazi na riječkom Molo longu. Od 2015. radi kao asistent na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

Kustosica izložbe „Četiri godišnja doba?“ je Sabrina Žigo. Izložbu se može razgledati u Svečanoj dvorani Palače šećera od 26. listopada do 3. prosinca 2023. godine.

 

Komentari