Izložba, predstavljanje knjige i performans “Stanislav Habjan u gostima” večeras u novoj Gradskoj knjižnici Rijeka

94
stanislav habjan

Danas, 22. prosinca u 19:30 sati u novoj Gradskoj knjižnici Rijeka održat će se izložba, predstavljanje knjige i performans pod nazivom “Stanislav Habjan u gostima”. Prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Stanislav Habjan, multimedijski umjetnik, pisac i dizajner predstavlja novu zbirku tekstova za pjevanje Pjesma mladom umjetniku kao osobitu vrst književnog događanja uživo. Posebnost i intrigantnost stvaralaštva Stanislava Habjana u okviru suvremene hrvatske književne scene, posjetitelji ovoga puta mogu doživjeti kroz prožimanje slike, stiha i ritma objedinjenih u autorovoj jedinstvenoj izvedbi.

Knjigu prati istoimena izložba, svojevrsna posveta i oda čitanju, koncipirana upravo za prostor knjižnice. Razmjerno nepoznati citati iz razgovora i prepiski Stanislavu dragih pisaca prepliću se s njegovim vlastoručno “slikanim” pjesmama; riznica svjetske književnosti ulazi u neposredni dijalog s najnovijim umjetničkim sadržajem.

“Umjetnički iskaz Stanislava Habjana proteže se kroz dizajn, književnost, likovnost i izvedbenu praksu pri čemu se njegova stvaralačka kreativnost ne iscrpljuje u jednom polju da bi prešla u drugo, već kao da se sve osi oko kojih uspostavlja svoj izričaj isprepliću i nadopunjuju. To je rad koji proizlazi iz snažne kreativnosti i potrebe za stvaranjem – unutarnje motivacije, stvaralačkog impulsa koji ne priznaje osrednjost, već svakom tekstu, izložbi ili izvedbi pristupa s radošću, energično i strastveno.” / Petra Dolanjski Harni, iz kataloškog teksta o izložbi Pjesma mladom umjetniku, Galerija Prozori, Knjižnica S. S. Kranjčevića

“U ovoj zbirci dijete je otac čovjeku i dijete je otac umjetniku, no to nije dijete iz romantičarskih predodžbenih paradigmi – nevino, arhetipsko i bolje od odrasloga – nego dijete koje je subjekt nonsensnog poetičkog govora, dijete vladar ludičnog, nesputanog i duhovitog jezika, dijete koje odbija disciplinu. A opet, nije riječ o zbirci dječje poezije, već i stoga što se lirski subjekt obraća odraslom iskustvu. Naslovna mladost zbirke umjetnička je a ne dobna, a i naslućena pedagoška situacija u naslovu iz pjesama se razotkriva kao mistifikacija. Habjan ne podučava, nego dijeli, pa tako i dijete u zbirci nije drugi i slabiji, nego simboličan umjetnički začetnik, the father of the man.”/ Dubravka Zima, iz pogovora knjige Pjesma mladom umjetniku

Stanislav Habjan autor je šest knjiga proze: Nemoguća varijanta (1984), Greiner&Kropilak Interkonfidental (s B. Greinerom, 1999), Vrijeme i mi, PostApoc dijalozi (2020), Nemoguća varijanta i druge priče (2020), Car je gol na kiši (2021) i Otok ili kit (2022). i dvije knjige pjesama: Košulja na cvjetove i pjesme na struju (2020) i Pjesma mladom umjetniku (2022). U izdanju Hrvatskog dizajnerskog društva, u koautorstvu s Markom Golubom, 2021. objavljuje knjigu plakata i razgovora Stanislav Habjan, Neobjavljeno 1983-2023.

Nagrađivan je za prozu, za grafički dizajn i za autorski projekt.

Komentari