Izložba “Povijest alkoholnih pića – od Mezopotamije do Korone” otvorena je u Muzeju mamurluka u Zagrebu

30

Izložba pod nazivom “Povijest alkoholnih pića – od Mezopotamije do Korone” otvorena je u Muzeju mamurluka u Zagrebu. Izložba je realizirana u suradnji s tvrtkom za proizvodnju pića Badel 1862, a otvorena je do 29. studenog na adresi Preradovićeva ulica 8.

Izložba prati povijest alkoholnih pića od samih početaka ljudske civilizacije do modernih vremena. Posjetitelji se kronološki upoznaju s pićima koja su promijenila čovječanstvo. Od svjetski poznatih pića poput vina, piva, votke do hrvatskih blaga poput rakije i Pelinkovca, prenosi Croatia Week.

Na izložbi se nalaze i interaktivni sadržaji poput autentičnih video snimki o pečenju rakije u Slavoniji. Ujedno posjetitelji se mogu podvrgnuti i senzornom testu gdje moraju osjetom mirisa pogoditi o kojem je piću riječ (što je ujedno i test na koronavirus). Posjetitelji će se upoznati i s poviješću vina koju su Rimljani i Grci toliko poštovali da su mu posvetili i bogove – Bakusa i Dionisa. Zanimljiv je uvod u sortu grožđa Zinfandel, porijeklom iz Hrvatske, koja je zaslužna za uspjeh poznatih kalifornijskih vina.

Također, ljubitelji piva doći će na svoje i doznati kako je izgledalo sredstvo plaćanja u drevnom Babilonu. Biljka hmelja, tajni sastojak koji su otkrili njemački redovnici zaslužni su za okus današnjeg piva, dok su gorljivi Nijemci odgovorni za prvi zakon o hrani donesen 1516. godine. Točnije Bavarci, sa svojim zakonom o čistoći piva koji vrijedi do danas.

Završni dio izložbe rezerviran je za Pelinkovac. Najpoznatiji liker u Hrvatskoj i autentični hrvatski proizvod stvoren 1862. godine od strane Franje Pokornoyoga iz biljke pelina. Samu kvalitetu Pelina prepoznali su europski plemići i Pelinkovac je bio rado viđen gost na europskim dvorovima, posebno kod Napoleona III. i Franje Josipa I.

Komentari