Izložba koja pjeva, priča i ima svoju koreografiju – to je David Bowie!

Sinoć smo u sklopu "Noći Davida Bowieja" bili na otvorenju izložbe autora Briana Rašića u riječkoj galeriji Kortil.

737
Brian Rašić

Na izložbi je predstavljeno 48 fotografija Davida Bowieja, što na pozornici, što tijekom nastupa, a sve kao rezultat Rašićeve suradnje s ovim glazbenikom i umjetnikom, koja je trajala više od dvadeset godina.

Osim fotografija, mogli ste pogledati i video materijal autora Petra Trinajstića o Rašićevom gostovanju na ovogodišnjem festivalu fotografije “Rovinj Photodays” gdje je prvi puta predstavljena ova izložba.
Na samom otvorenju izložbe, nastupila je plesna skupina Flame koja je podigla atmosferu plešući na Bowijevu “Under Pressure”.

Plesna skupina Flame

Kustosica galerije Kortil, Jolanda Todorović, u svom obraćanju publici izjavila je kako je David Bowie bio vizionar te kako je izrazito dobro razumijevao društvo i društvene procese. Upravo iz tog razloga je Todorović odabrala otisnuti neke od njegovih misli te ih postaviti među fotografije.

Nakon nje, publici se obratio Denis Redić – predsjednik udruge Livingstone koja je u suradnji s Odjelom gradske uprave za kulturu Grada Rijeke, organizirala ovu izložbu. Rekao je kako je suradnju s Rašićem započeo prije nekoliko godina na festivalu fotografije “Rovinj Photodays” te kako se ta suradnja razvila u pravo prijateljstvo.

U svojoj sam devetogodišnjoj produkciji Photodays-a odradio, prezentirao, organizirao ili producirao preko 150 izložbi i vjerujte mi, nekoliko od njih ću pamtiti, ali ovo je jedna od onih koje nikada neću zaboraviti. Vrlo je jasna i egzaktna. To su možda samo scene s pozornice ali to je ujedno i izložba koja pjeva, koja priča, koja vizualizira, koja ima svoju koreografiju, to je – David Bowie“, izjavio je.

Denis Redić

Potom je publiku pozdravio autor izložbe, fotograf Brian Rašić, kojega je David Bowie osobno angažirao za svoje posljednje nastupe. Rođeni Beograđanin već više od trideset godina živi i radi u Londonu, ali i širom svijeta. U arhivi posjeduje fotografije koje po mnogočemu predstavljaju ‘malu povijest glazbe’.

Mogao bih svoje osjećaje rezimirati u dvije pjesme. Jedna je “Under Pressure” a druga “It’s Only Rock ‘n’ Roll (But I like it)”, rekao je. Također je istaknuo kako mu je Rijeka ostala u dragoj uspomeni još iz mladosti te kako je ovaj grad uvijek znao slušati, ali je ujedno znao i proizvesti Rock ‘n’ Roll.
“Volim vaš grad. Uvijek sam prepoznavao Rijeku kao Rock ‘n’ Roll grad pa smo se sada eto, i spojili“.

Brian Rašić

Zatim se ovaj multimedijalni događaj preselio u atrij Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, gdje su nastupili plesna skupina Flame te riječki glazbenici s repertoarom Davida Bowieja, među kojima i 11-godišnji gitarist Frano Živković. Radijski voditelj Ivica Vrkić, vodio je izuzetno zanimljiv razgovor s Rašićem i riječkim publicistom Velidom Đekićem o Bowievoj karijeri, njegovu stvaralaštvu i utjecajima na glazbu i društvo općenito, a Rašić je ujedno iznio i svoje osobne dojmove i uspomene vezane uz Bowieja.

Program “Noći Davida Bowieja” izvrsno je osmišljen, organiziran i predstavljen. S obzirom na sinoćnju popunjenost galerije Kortil, možemo ustvrditi da u Rijeci zaista nedostaje ovakvih događaja.
Sve pohvale fotografu Brianu Rašiću i organizatorima!

 

Komentari