Izložba art / rat / tranzicija (1990. – 2000. – 2010 .– 2020. – 2021.) u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci

47

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci postavljena izložba Art / Rat / Tranzicija (1990. – 2000. – 2010 .– 2020. – 2021.),

Izložba se bavi razdobljem od umjetničkih predviđanja na prijelazu iz 80-ih u 90-te godine, obilježenih burnim, nerijetko konfliktnim, kontroverznim, paradoksalnim ili pak alternativnim, supkulturnim, subverzivnim provokativnim umjetničkim osobnostima i projektima, usmjerenima na kritiku, dekonstrukciju, retro-avangardno preispitivanje i radikalnu interpretaciju svih velikih naracija i ideologija (povijesnih, političkih, religijskih, etičkih, estetskih, „dobrog ukusa“) do danas.

Dinamičnim „postavom“ ove izložbe-događanja, autori koncepta, ravnatelj MMSU-a Slaven Tolj i kustos Branko Cerovac, odlučili su važan segment „riječke suvremene scene“ prezentirati putem uključivanja brojnih hrvatskih i inozemnih umjetnica i umjetnika u više faza i segmenata tijekom otvorenja i trajanja izložbe, sve do listopada 2020., s dalekosežnom projekcijom na moguću budućnost, na razvoj novopostale Art – situacije „nakon 2020“ (2021. – 2031….).

Usred dramatičnih okolnosti pandemije COVIDA-19 i neizbježnih promjena u realizaciji programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti odlučio je realizirati radikalan izložbeni projekt prezentacije ključnih momenata, segmenata, poetika, „medijalizacije“ i inovativnih umjetničkih praksi koje su se „prelamale“ i „križale“ na novijoj i suvremenoj riječkoj Art – sceni u posljednjih tridesetak godina: od povijesnih događaja kakvi su bili osamostaljenje Republike Hrvatske, odcjepljenje Republike Slovenije, raspad SFR Jugoslavije ili početak rata u Hrvatskoj i u BIH, što se ubrzano dogodilo početkom 90-ih. To je razdoblje na ovoj izložbi obilježeno referencijama na posljednji, 16. Biennale mladih jugoslavenskih umjetnika (1991.) i na rane „ratne“ izložbe (ratni plakati, „DEJA VU – 1941 – 1991“).

Posebna pozornost bit će posvećena odnosu tradicije i suvremenosti, dominantne i alternativne umjetničke prakse, „nezadrživog progresa“ i „nezadrživog regresa“, kulture – subkulture, te neosporne suvremenosti riječke glazbene scene 80-ih/90-ih, u prožimanju i interakciji s art performerima, suvremenom plesnom scenom od kraja 80-ih nadalje, vizualnim i medijskim umjetnicima te suvremenim kazalištem.

Cilj projekta je prepoznati ovu Art – scenu „na fronti vremena“. Uputiti na kritičke potencijale „estetike šutnje“ i na vrijednost „stilova radikalne volje“ u procesu promjene društvenih – kulturnih – umjetničkih paradigmi 1990. – 2020. U popratnom dijelu izložbe nastupio je Plesni art laboratorij, koji čine koreografkinja Senka Baruška, plesači Zvonimir Kvesić i Iva Katarinčić te grupa ČE BO BO, ČE NA NA.

Komentari