Iza nas je još jedan BLITZ

Nakon pet dana posvećenih izvedbenim umjetnostima u nedjelju je u Rovinju završilo treće izdanje BLITZ Međunarodnog festivala izvedbenih umjetnosti u organizaciji kulturne udruge Plime.

490

Na festivalu se ove godine imalo priliku pogledati izvedbe i radove renomiranih inozemnih i domaćih izvođača i izvedbenih kolektiva, započevši s velikim performansom koji je podjednako angažirao građane Rovinja, vjernu festivalsku publiku i znatiželjne turiste uz rovinjski Ensamble Antonio Gandusio i DJ set Madame Fature (Doris Fatur), koja je priredila party otvorenja na rovinjskoj terasi Monte.

Najmlađoj publici su u sklopu festivala poklonjene dvije izvedbe predstave A tko si ti? nagrađivane skupine Pinklec iz Čakovca. Hrvatske premijere eksperimentalnih filmova redatelja Raynolda Raynoldsa, Melanie Bonajo i ZAPRUDERfilmmakers groupa u rovinjskom kazalištu Gandusio poklonjene su ljubiteljima filma u sklopu programa SURPRISES. Experimental Cinema Corner.

Vrhunac BLITZa za mnoge je bila hrvatska premijera predstave jestivog kazališta L’Estate.Fine talijanskog kolektiva Teatro delle Ariette, koji su okupljenu publiku osim sjajnom izvedbom počastili pripremljenom večerom i plesom u inspirativnoj scenografiji rovinjske prirode koja je, uz odnos pojedinca i zajednice, tematski oblikovala treće izdanje festivala.

Književno druženje sa spisateljicom i dramaturginjom Ivanom Sajkom u Rio baru i izvedba Stranca renomiranog zagrebačkog izvedbenog kolektiva Badco. u Multimedijalnom centru popraćena je velikim interesom publike.

U subotu se u Tvornici duhana Rovinj do ranih jutarnjih sati zabavljalo povodom RootOnde – završnog eventa festivala uz DJ setove headlinerice Rebekah Aff i gostovanja regionalnih gostiju Felvera, Kristijana Molnara i residenta Schwizarskog u Zagrebu s kojima smo se do sljedećeg ljeta i novog izdanja oprostili od BLITZa.

Izvedbe i radove umjetnika iz Hrvatske, Italije, Srbije, Njemačke, SAD-a i Nizozemske na sedam gradskih lokacija pogledalo je 2000 posjetitelja.

Realizacija BLITZa omogućena je pokroviteljstvom Grada Rovinja – Rovigno, Istarske županije – Odjela za kulturu, Turističke zajednice Rovinj, podrškom sponzora Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu, Maistre, Hotela Adriatic, Dječjeg vrtića Neven, Fabrike, Agrorovinja, Riviere te partnera festivala Pučkog otvorenog učilišta Rovinj, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Nacionalne zaklada za razvoj civilnoga društva, Denisa Budima – Studio L.A., Studio Infinityja, Zar Ateliera, Ekomuzeja – Ecomuseo Batane, Darne, Six Martinisa, Planeta Rovinj, Ulixa, Spacio Grote, Rio bara, XL bara, Restorana Maestral i ejla! postcardsa.

Komentari