Ivica Puljak i Ivana Delač o znanosti i fantastici na 23. Rikonu

76

Konvencija među sudionicima broji počasne goste: poznatog znanstvenika i promicatelja znanosti Ivicu Puljka, spisateljicu i psihologinju Ivanu Delač te britanskog pisca Adriana Tchaikovskog, uz preko sedamdeset drugih izvođača programa. Gotovo sav program izvodi se na engleskom jeziku.

Od 2. do 4. listopada 2020. godine brojni ljubitelji fantastike, književnosti i znanosti iz cijelog svijeta spojit će se i pratiti program koji će se tri dana emitirati u sklopu 23. konvencije Rikon, ove godine pod nazivom Futuricon, iz RiHuba. Ovogodišnja konvencija nazvana je Futuricon jer se izvodi kao godišnja Europska konvencija fantastike, čast koju su organizatori iz Udruge „3. zmaj“ osvojili na istovjetnom događanju prije dvije godine u Amiensu u Francuskoj.

Manifestacija je izvorno trebala ugostiti oko 1500 ljudi iz cijele Europe, ali u ovoj kompliciranoj godini organizatori su odlučili preseliti program u virtualno okruženje. Organizacija online događanja predstavlja nove izazove, ali i nove prilike za doseći još raznovrsniju globalnu publiku i izvođače programa.

Kroz 3 dana virtualnog programa svi registrirani posjetitelji moći će preko bilo kojeg uređaja s internetskom vezom pogledati i poslušati 90 točaka programa u obliku predavanja, tribina, predstavljanja književnih izdanja i drugih sličnih manifestacija diljem svijeta, kreativnih radionica, zabavnih kvizova i drugog sadržaja.

Kako bi gledatelji mogli u potpunosti uživati u vrhunskom iskustvu nalik na tv program, prostor RiHuba pretvara se u studio kako bi se dio programa mogao izvoditi uživo pred kamerama. RiHub će također moći ugostiti i ograničen broj posjetitelja u skladu s mjerama na snazi.

Program započinje u petak, 2. listopada u 17 sati i traje do 23 sata, u subotu, 3. listopada program se nastavlja u 14 sati i traje do 23 sata, a u nedjelju, 4. listopada program će trajati od 12 sati do završetka u 17 sati.

Iako će programu moći pristupiti isključivo registrirani članovi s plaćenim ulaznicama, svečano otvorenje (2.10. u 17 sati), svečana dodjela nagrade Artefakt i nagrada Europskog SF društva (3.10. u 21 sat) i svečano zatvaranje (4.10. u 17 sati) bit će potpuno javni i besplatno dostupni za gledanje uživo preko Youtube kanala Udruge 3. zmaj.

Od okvirno 90 točaka programa, posebno atraktivne su one u kojima će sudjelovati počasni gosti Futuricona. Cijenjeni i nagrađivani britanski pisac Adrian Tchaikovsky predstavit će nam svoj rad, a o svojim mnogobrojnim kreativnim interesima i zanimacijama popričat će u kombinaciji s drugom počasnom gošćom, nagrađivanom hrvatskom spisateljicom i psihologinjom Ivanom Delač. Ona će također sudjelovati na nekoliko tribina – o povijesti kao inspiraciji za fikciju te o neanglofonoj žanrovskoj književnosti. Trojac počasnih gostiju zatvara poznati domaći znanstvenik i promotor znanosti Ivica Puljak koji će predstaviti svoj život i rad, održati predavanje znakovitog naziva „The End“ koje on sam naziva „istovremeno najoptimističnijim i najpesimističnijim predavanjem ikada“ te sudjelovati na tribini o mitovima i lažnim vijestima.

U skladu s europskom dimenzijom ovogodišnje manifestacije, uz tradicionalnu riječku nagradu “Artefakt” za najbolja hrvatska književna ostvarenja objavljena prethodne godine u žanru spekulativne fikcije, dodijelit će se i nagrade Europskog društva za znanstvenu fantastiku. Svaka europska država ima priliku predstaviti svoje nominacije te se potom glasovanje održava tijekom same manifestacije, u ovom slučaju virtualnim putem. Europska SF konvencija, tzv. „Eurocon“, održava se svake godine od 1972., uglavnom na drugoj lokaciji diljem Europe, a zadnji put se u Hrvatskoj održala 2012. u Zagrebu. Još nikada do sad, međutim, nije bila održana online.

Detaljne informacije i program konvencije dostupni su na web stranici: www.futuricon.eu. Ulaznice su u prodaji putem interneta, zaključno s petkom, 2. listopada u 12 sati. Tijekom konvencijskog vikenda posjetitelji koji dođu uživo u RiHub moći će kupiti ulaznicu na licu mjesta te tako ostvariti pristup cjelokupnom virtualnom programu. Vikend ulaznica iznosi 50 kuna.

Futuricon se održava uz potporu Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije. Organizatori posebno zahvaljuju Gradu Rijeci na omogućavanju korištenja RiHuba.

Komentari