Ivanjske noći na Učki za sve ljubitelje ljetnih večeri, šumskog zraka, pjesme i svjetlosti krijesa

127
ivanjski krijes

Ivanjske noći, manifestacija je koja će se održati u petak, 21. lipnja s početkom u 20:00h na ledini ispred bivšeg odmarališta INA na Učki. Manifestaciju organizira Planinarsko društvo Opatija.

Upravo na dan ljetnog solsticija kada je dan najduži, a noć najkraća i kada slavimo dolazak ljeta – palimo krijes. “Pridružite nam se pod okriljem noći i uživat ćete u zanimljivom programu kojeg smo osmislili za sve ljubitelje ljetnih večeri, šumskog zraka, pjesme, pripovijedanja, druženja i dakako svjetlosti ivanjskog krijesa.

Budući da se ove godine obilježava 150 godina od rođenja Ivane Brlić Mažuranić, pripremili smo pripovjednu poslasticu u izvedbi profesionalne pripovjedačice priča, Sabine Gvozdić koja će na Ivanjskim noćima ispripovijedati jednu od mnogih Ivaninih bajki. Slušajte jer ako budete jako dobri i tihi moguće je da ugledate Domaće oko krijesa. I ne, neće pripovijedati Šumu Striborovu”, opisuju organizatori.

Na isti dan, 21. lipnja ujedno je i Svjetski dan glazbe kada su glazbenici diljem svijeta pozvani da održe svoje glazbene nastupe na lokacijama koje su atipične za nastupe i izvedbe. Zato će na Ivanjskim noćima nastupiti riječki mješoviti zbor, Vokalni studio Rijeka. Fantastična akustika ledine okružene dubokom šumom omogućit će nezaboravno glazbeno iskustvo za sve ljubitelje glazbe i etno pjesama kvarnerskog, istarskog i međimurskog kraja.

ivanjske noći

Biti će tu i izvedbe dvoje kvarnerskih pjesnika, Biljane Čučak i Luke Skorića čiju će poeziju čitati nekoliko lijepih žena obasjanih svjetlošću krijesa.

VAŽNO! Za ovu manifestaciju postoji dress code. Naime, za Ivanje se tradicionalno nosilo bijelo ili svijetlo plavo, pa vas molimo da dođete u ovim sviježim i laganim bojama.

Dakako, ponesite sa sobom dekicu ili jastučić kako bi vam bilo ugodnije sjediti na travi i pratiti program.

Od neolitika ljetni suncostaj kroz mnoga je stoljeća ostao važan trenutak godišnjeg ciklusa, a slavlja su se održavala u predvečerje, što se smatralo stvarnim početkom dana.

Zato dođite u predvečerje da zajedno proslavimo dolazak ljeta!

Komentari