Istaknuti riječki jazz glazbenik Denis Razz predstavlja novi autorski album “Discrepancies in Blue”

170
Denis Razz
cover design | Iskra Skaljer i Rajko Ergić

Istaknuti riječki jazz glazbenik, saksofonist Denis Razumović prošle je godine obilježio velikih 30 godina koncertiranja i bavljenja jazz glazbom, što možda najbolje opisuju riječi glazbenog novinara i kritičara Davora Hrvoja“Trideset godina čiste improvizacije, iliti “život po sluhu”.

Nagrađivani glazbenik, među ostalima i pet puta nagradom Status, Razumović, znan kao Razztijekom dugogodišnje karijere ostvario je mnogobrojne suradnje, uživo ili studijske, objavio je i četiri samostalna autorska albuma “In Umbra”“For Believers Only”“Port to Port to Port” i “Urban Minority”, a najnovije studijsko izdanje nazvao je “Discrepancies in Blue”.

Novi album nastao je iz potrebe za introspektivnom potragom za osobnom estetikom, kao plod promišljanja o faktorima koji su utjecali na formiranje njegovog  glazbenog ukusa te izvršili utjecaj na njegov glazbeni stil i zvučne slike koje svirkom pokušava dočarati. Stvoren je i u svrhu razumijevanja svih delikatnih mehanizama, koji putem glazbe pokreću procese prenošenja emocija i utječu na stvaranje posebnih atmosfera tijekom svirke, koje se kreću u rasponu od sretnih, idiličnih, euforično razdraganih pa sve do tjeskobnih, turobnih i morbidnih impresija. Sve to rezultiralo je albumom “Discrepancies in Blue” o kojemu je njegov autor Denis Razumović Razz podijelio: “Uz izbor mojih osam kompozicija posvećenih fenomenu blues glazbe, pažljivi će slušatelj imati priliku uroniti u nepravilne, mračne i asimetrične pukotine u konstantnom plavetnilu bluesa.”

denis razz
foto | promo

Uz Razzov alto i soprano saksofon, glazbu stvaraju bubanj Rajka Ergića, kontrabas i električni bas Vedrana Ružića, klavir Dorjana Cuculića i gitara Karla Ilića. Svoj doprinos nastanku „Discrepancies in Blue“ dali su i truba Roberta Mikuljana (‘Parlie Charker’ i ‘Dicentrarchus Labrax’) i vokal Lovre Mirtha u jedinoj skladbi sa stihovima – ‘Room Full of Spirits’.

“Dok sviram, osjećam se živ, životno aktivan! Imam osjećaj da isijavam pozitivnu energiju. Taj kreativni proces, to specifično psihofizičko stanje u koje zapada improvizator dok kreira, originalno je, jedinstveno duhovno iskustvo.” – ispričao je jednom prilikom Denis Razz, kompozitor svih skladbi (i jedinog teksta) na izuzetnom i svestranom jazz albumu “Dicrepancies in Blue”.

Album je snimio, miksao i masterirao Matej Zec (GiS studio, Kastav), a naslovnicu potpisuju Iskra Skaljer i Rajko Ergić

Komentari