Intrigantan program jubilarnog jazz festivala

132

25. po redu festival Jazz.hr/jesen održat će se 21. do 24. listopada u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja i KD Lisinski.

Koncertom kojim će otvoriti festival poljska fusion grupa Walk Away obilježit će 30. godina djelovanja. Na tom, slavljeničkom koncertu uz Walk Away će nastupiti američki gitarist Dean Brown, suradnik slavnih glazbenika kao što su Marcus Miller, Eric Clapton, Billy Cobham, braća Brecker, Roberta Flack i Joe Zawinul.

WalkAway30Američka pjevačica i skladateljica Sheila Jordan, iznimno cijenjena od publike, ali i kolega glazbenika, nastupit će u duu s kontrabasistom Cameronom Brownom. Njihova suradnja traje više od deset godina tijekom kojih su proputovali svijet i snimili dva izvrsna koncertna albuma: “I’ve Grown Accustomed to the Bass” i “Celebration”.

Sheila & Cameron
Sheila & Cameron

Sa svojim kvartetom predstavit će se američki alt i sopran saksofonist, klarinetist, pjevač i skladatelj Gary Bartz koji je ušao u društvo elitnih jazzista svirajući s Artom Blakeyem, Milesom Davisom, Charlesom Mingusom, Maxom Roachom i McCoyem Tynerom. Bartz gotovo pola stoljeća vodi vlastite sastave s kojima je zacrtao smjernice za glazbu budućih hip hop i acid jazz sastava. Ovim koncertom proslavit će se 20 godina emitiranja emisije Vrijeme je za jazz Hrvatske televizije koja redovito prati festival i emitira snimke koncerata održanih na njemu.

Renato Rozić
Renato Rožić

Hrvatski gitarist Renato Rožić, koji godinama živi i djeluje u Njemačkoj, za ovaj je koncert utemeljio novi sekstet sastavljen od mlađih njemačkih glazbenika. S njima će predstaviti djela sa zadnjeg albuma “Black&White” kroz koja u svoje skladbe pod etiketom “white” uvodi kompleksne klasične forme a pod “black” iznimno čvrst osjećaj za ritmiku jazz i funk glazbe.

Festival je poznat i po svojem pedagoškom djelovanju. Tako će Sheila Jordan 23. listopada u 17 sati u dvorani HDS-a održati glazbenu radionicu. Tijekom trajanja festivala u predvorju Male dvorane Lisinski bit će postavljena izložba skulptura “Strune i strugotine” likovnog umjetnika Borisa Boduljaka. Otvorenje izložbe bit će prve večeri festivala, uz nazočnost autora.

Komentari