Francusko ministarstvo vanjskih poslova je na svečan način proslavilo šesto izdanje festivala “online” “Rendez -vous with French Cinéma” zajedno s UniFrance. Tako su probrani uzvanici i nekolicina novinara poznatih galskih televizija, Paris Matcha i suradnici ovog glasila, saznali da su treći put u četiri zadnje godine, hexagonska ostvarenja privukla 100 milijuna međunarodnih gledatelja. Sa 106 milijuna ulaznica i 600 milijuna eura zarađenih u kino dvoranama izvan Francuske, galska sedma umjetnost proslavlja najuspješniju godinu. Francuska je aktualno, drugi svjetski izvoznik filmova i prva na Starom kontinentu. U prisustvu ministra Laurenta Fabiusa, UniFrance – udruženje za promociju i eksport francuskog filma u svijet, dodijelilo je prvi put French Cinema Award 2016. Nagradom nastoji izdvojiti osobe koje su djelovale s ciljem propagiranja i sveobuhvatnog predstavljanja francuskog filma u inozemstvu. Prestižni trofej od svijetlog kristala, ostvaren u manufakturama Saint-Louis, oformljenim 1586. godine, koji simbolizira vatru i ljudski udisaj, dodijeljen je Dimitriju Rassamu i Atonu Soumache iz produkcije “On Entertainment”, za međunarodni uspjeh animiranog filma “Mali Princ”(Le Petit Prince). Isto priznanje će uskoro dobiti na “Pekangu” predsjednik China Films, a u travnju predstavnik talijanske sedme umjetnosti, za vrijeme “Tjedna francuskog filma” u Rimu.

Među uzvanicima smo susreli tursko – galsku redateljicu Deniz Gamze Erguven koja je “skočila do neba” kada je saznala da je film “Mustang”, među pet kandidata za “Oscara” u kategoriji stranih ostvarenja. Najprije je izjavila kako je neobično susresti čak i novinare iz južne Europe, na diplomatskom slavlju galskog filma:

“Moram vam povjeriti da sam i ja malo iz Bosne, jer mi je baka doselila u Izmir – iz Sarajeva. Obitelj se prezivala Nezirović!”

Nagrađeni ste na SFF-u, “Petnaestorici redatelja”, značajnom programu Festivala u Cannesu, u Stockholmu, a sada se natječete i za “Oscara”. Biti ćete među zvijezdama 88. ceremonije. Kako to doživljavate?

Jako dobro! Bila sam u Los Angelesu gdje sam također stanovala jedno vrijeme, pa sklopila nekolicinu ugovora, a imam tri-četiri konkretna sadržaja za nova ostvarenja. Oduševljena sam što je “žensko pitanje” napokon privuklo pažnju svjetske sedme umjetnosti. Samo razmišljam o slijedećim projektima. Opaska je izazvala osmijeh i podizanje obrva, zgodnog francusko-američkog zaručnika, 37- godišnje redateljice.

Može li se više znati o sinopsisu jednog ili dva buduća ostvarenja?

Nikako jer Amerikanci ne žele ništa riskirati, niti se rado povjeravaju kada su u pitanju značajna sredstva i, ako smijem reći, umjetnički vrijedni planovi.

Kako je “Mustang” primljen u Turskoj?

Vlasti ga mrze, a publika obožava, posebno ženska!

U Francuskoj je saznanje da je Vaš film odabran predstavljati zemlju u Hollywoodu, najprije izazvalo negodovanje, ali kako ste ušli među povlaštenih pet kandidata za “Oscara”, aktualno ga svi hvale i slave. Kako to objašnjavate?

Provela sam u Francuskoj, odnosno Parizu, veliki dio djetinjstva jer mi je otac diplomat. Ostvarenje je i zamišljeno desetljeće ranije na Fémisu, najpoznatijoj europskoj visokoškolskoj ustanovi, koju sam pohađala i završila. Najvrijednije je što u ovoj zemlji svatko tko se trudi i izdrži kritike, na kraju dobije ono što zaslužuje. Ali “Mustang” je i turska, pa njemačka koprodukcija, također.

mustang

Hoćete li nanovo snimati na Balkanu?

Razumljivo, to je moja oblast. Možda u Bosni i Hercegovini, da odam počast mojim korijenima.

Što mislite o ostala četiri “strana” kandidata: danskom, jordanskom, mađarskom i kolumbijskom filmu?

Svi su originalni i kvalitetni, pa ćemo imati priliku za uzbudljivo i osobito natjecanje!

Džana Mujadžić