Idućeg vikenda Rolly park otvara prvi Kostrena kid’s outdoor “KaKaO”!

86

Turistička zajednica općine Kostrena u suradnji s Društvom sportske rekreacije Kvarner organizira prvi Kostrena kids’ outdoor, zanimljiv cjelodnevni program za djecu od 4 do 14 godina pod nazivom „KaKaO“. Program će se održati 21. i 22. svibnja 2022. kraj Sportske dvorane Kostrena.

Kostrena kid’s outdoor je dvodnevna manifestacija posvećena djeci, njihovom motoričkom, kreativnom, ali i mentalnom razvoju i zdravlju. Cilj projekta je djeci od 4 do 14 godina pokazati kakvim se aktivnosti sve mogu baviti te na koji način aktivno provoditi slobodno vrijeme s vršnjacima. U zadnje dvije godine, djeca su zbog pandemije puno vremena provodila u zatvorenom, usmjerena na televiziju, računala i telefone, a manje se kretala i provodila vrijeme na otvorenom. Takav način života „na distanci“ i u virtualnom svijetu uvelike je utjecao i na njihovu socijalnu interakciju. Ovim projektom želi se doprinijeti formiranju raznovrsnog sadržaja za najmlađe, aktivnijoj participaciji djece u zajednici kao i zajedništvo djece i odraslih u kreiranju programa. Sve aktivnosti vodit će stručne osobe s iskustvom u radu s djecom.

KaKaO radionice

Žonglerski kutak nudi mogućnost isprobavanja raznih tehnika žongliranja, npr. s lopticama, tanjurima, diabolom, devil stickom, poi trakicanma i slično. S tim je kutkom usko povezan Kreativni kutak u kojem djeca uz stručnu pomoć mogu samostalno izraditi loptice i poi trakice. Ekvilibristički kutak djeca i svi zainteresirani mogu probati voziti monocikl ili hodati na štulama.

Sportski poligon zamišljen je na tako da djeca kroz biotička motorička znanja i sportske igre potiču prirodna kretanja, razvijaju i usavršavaju svoje motoričke sposobnosti.

Čitaonica „Izgubljeni Flegi“, namijenjena je predškolskom uzrastu. Riječ je o slikovnici koju je izradila Koordinacijska radna skupina za zaštitu životinja PGŽ s poučnom pričom o izgubljenom psu Flegiju kroz koju se djeca upoznaju sa zaštitom životinja, obvezama i odgovornostima vlasnika pasa, ulozi komunalnog redara i odgovarajućem postupanju kod pronalaska izgubljenog psa.

U Kreativnoj radionici oslikavanja medalja od drva djeca će naučiti ručno oslikavati izrađene medalje od drva, a potom ih ponijeti za uspomenu.

Vau vau trka i/ili poligon namijenjeni su psima i njihovim ljudskim obiteljima, a svoju brzinu i spretnost moći će pokazati na poligonu i zabavnim kratkim utrkama na 50 i 100 metara u više kategorija.

Rolly Park

Posebna atrakcija poligona za rolanje je njegova vijugava staza dužine 40 metara i zanimljiv rukohvat ograde koji svijetli u bezbrojnim svjetlosnim kombinacijama naglašavajući rub poligona i pritom daje poligonu živost i razigranost. Podloga na kojoj se rola je napravljena od posebnog materijala za sportske aktivnosti na otvorenom.

Edukativne radionice Mali znanstvenici prilika su da se djeci kroz praktičan rad i zanimljive eksperimente vođene od strane kvalificiranih učitelja približe osnove iz pojedinih područja poput primjerice fizike ili kemije.

Što je speleologija i kako saznati što se krije u podzemlju, pitanja su na koja će odgovore pružiti Speleološka radionica koja će sudionike podučiti o osnovama speleoloških istraživanja, a to su snalaženje na terenu, „čitanje“ karata i dobro poznavanje opreme.

Program prvog kostrenskog outdoor festivala za djecu otvorit će cirkuskom predstavom Triko cirkus teatra, a publiku će kroz program voditi Dražen Turina – Šajeta.

L.B.

Komentari