Human Rights Film Festival u riječkom Art-kinu

70

Sedam nagrađivanih filmova u sklopu sedamnaestog izdanja Human Rights Film Festivala – Festivala filmova o ljudskim pravima s prestižnih svjetskih festivala stižu u Art-kino, promovirajući otvorenost, multikulturalnost, toleranciju i slobodu izbora. Ulaz na programe u sklopu HRFF-a u Art-kinu slobodan je za sve posjetitelje

Sedamnaesto izdanje gostujućeg filmskog festivala Human Rights Film Festival – Festivala filmova o ljudskim pravima u Rijeci se održava u sklopu programskog pravca Doba moći, dijela programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a na veliko platno Art-kina od 6. do 8. prosinca donosi ukupno sedam naslova premijerno prikazanih na prestižnim svjetskim festivalima (Berlinale, Cannes, Locarno, Mostra, Rotterdam i Sundance), od kojih je većina na istima i nagrađena. Ovogodišnje izdanje festivala uz filmski donosi i diskurzivni program.

U znaku promicanja ljudskih prava, novi Human Rights Film Festival donosi tri dokumentarna i četiri igrana filma, a festival otvara novi maestralni film velikog portugalskog redatelja Pedra Coste, na Locarnu nagrađena dokufikcijska drama Vitalina Varela o udovici sa Zelenortskih otoka koja prvi put dolazi u Portugal nakon smrti supruga koji je ondje, u potrazi za boljim životom, boravio gotovo trideset godina. Slijedi treći dugometražni film Olivera Laxea Bit će vatre, dobitnik nagrade Un Certain Regard na Cannesu, humana studija o društvenoj stigmi i emocionalnom teretu koji nose bivši osuđenici te kritički komentar na zapuštenost i izumiranje galicijskih sela u koje je autor smjestio protagoniste. 

U subotu, 7. prosinca, program otvara film Martin Eden, adaptacija istoimenog polu-autobiografskog romana Jacka Londona iz 1909. godine, čiju radnju nagrađivani redatelj Pietro Marcello transponira iz Oaklanda u idiličnu, neimenovanu talijansku luku u neodređene godine 20. stoljeća. U nastavku slijedi diskurzivni program filmologa Nikice Gilića, Borisa Ružića i Saše Stanića o tematskim preokupacijama Martina Edena. Večer zaključuje Present.Perfect kineske dokumentaristice Shengze Zhu, impresivan dvosatni portret suvremene generacije čiji se online i offline svjetovi tijesno isprepliću. 

Posljednji dan festivala donosi još tri sjajna filma: Južni terminal, napeta francusko-alžirska drama o doktoru otetom usred alžirskog građanskog rata, prisiljenom da brine o pobunjeničkom vođi, Medena zemlja, fascinatna dokumentarna priča o drevnom pčelarstvu u zabitim planinskim predjelima Makedonije, višestruko nagrađena na festivalu u Sundanceu, te Stieg Larsson – Čovjek koji se igrao vatrom Henrika Georgssona, manje poznati novinarski portret autora milenijske književne trilogije, koji je u svojoj misiji razotkrivanja bijelih supremacionista, desničarskih ekstremista i neo-nacističkih bandi izgubio život. Ulaz na sve programe u sklopu festivala Human Rights Film Festival slobodan je za sve posjetitelje. 

Human Rights Film Festival (HRFF) – Festival filma o ljudskim pravima neprofitni je projekt dviju istaknutih organizacija nezavisne kuture – Multimedijalnog instituta i Udruženja za razvoj kulture «URK», pokrenut 2002. godine s ciljem unapređenja vidljivosti raznih tema s područja ljudskih prava u mediju filma koji od samog svog početka materiju festivala nastoji oblikovati programima koji promoviraju otvorenost, multikulturalnost, toleranciju i slobodu izbora. Od 2009. godine festival se paralelno održava u Zagrebu i Rijeci.

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org) i na blagajni Art-kina svakog dana od 16 do 20:30 sati.

Komentari